Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 88%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

PO $10.000 ZA SVAKOG DEMONSTRANTA: Njujork plaća 13 miliona privedenima u protestima zbog smrti Džordža Flojda!

Grad Njujork saglasio se da isplati 13 miliona dolara stotinama građana privedenih tokom demonstracija nakon smrti Džordža Flojda 2020. godine, objavili su advokati tužilaca.

Grad je pristao da plati 9.950 dolara svakom od više od 1.300 demonstranata koje su uhapsili njujorški policajci tokom okupljanja između 28. maja i 4. juna 2020. navodi se u saopštenju tužilaca.

Prema njihovim navodima, reč je o najizdašnijoj novčanoj nagodbi ikada plaćenoj demonstrantima u Sjedinjenim Državama.

„Dok je novčano kompenzovanje znatnog broja demonstranata velika pobeda koju treba proslaviti, gradski poreski obveznici će nastaviti da izdvajaju milione sve dok gradska skupština prekine da pruža ustupke nasilnim hirovima njujorške policije“, saopštio je Remi Grin, jedan od predstavnika tužilaca.

Demonstranti su na 18 lokacija, bili podvrgnuti nepropisnoj upotrebi biber spreja, prekomernoj sili upotrebom pendreka i palica i drugim nezakonitim taktikama, pokazali su sudski dokumenti.

PROČITAJTE VIŠE:

Građani koji su privođeni pod optužbama poput paljenje ili uništavanje imovine, biće isključeni iz nagodbe, za koju je i dalje potrebno odobrenje sudije Okružnog suda SAD Kolin Mekmejon.

Reagujući na odluku grada njujorška policija saopštila je da je poboljšala brojne prakse koje primenjuje u vezi sa intervenisanjem na protestima u poređenju sa onima koji su se dogodili tokom pandemije kovida 19.

„Grad i policija Njujorka ostaju posvećeni zaštiti javne bezbednosti, kao i prava građana na mirno okupljanje i izražavanje”, navodi se u policijskom saopštenju.

U odvojenoj nagodbi u martu, Njujork je pristao da plati 7 miliona dolara odštete za više od 300 privedenih građana tokom protesta 4. juna 2020. u Bronksu.

Proteste u Njujorku i širom Sjedininjenih Država inicirala je smrt nenaoružanog Afroamerikanca koji je izgubio život tokom privođenja. Dogodilo se to u okolnostima u kojima je policajac Derek Šovin, u intervalu od devet minuta kolenom pritisak Flojdov vrat, – dok se on, ležeći na tlu, žalio da ne može da diše.

POVEZANE TEME:

SLAVLJE U LOS ANĐELESU: Amerikanac osvojio džekpot od milijardu dolara na lutriji! (FOTO)

TEŽAK KIKS SAD: Zbog slovne greške milioni poverljivih mejlova završili u najsiromašnijoj afričkoj zemlji!

SAMO ŠEST MESECI PRED IZBORE: Odlučeno kada će početi suđenje Trampu zbog držanja tajnih dokumenata!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE