Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

“NA VRUĆOJ TAČKI”: Srbija je najranjivija zemlja Evrope po pitanju klimatskih promena, a evo i zašto!

Kako navodi indeks koji je razvio američki Univerzitet Notr Dam, Srbija se nalazi na 92. mestu u svetu kada je u pitanju ranjivost na klimatske promene, i najranjivija je država Evrope. Ovaj indeks podrazumeva čitav niz pokazatelja, od koncentracije urbanog stanovništva i pripremljenosti na prirodne katastrofe do dostupnosti vode i poljoprivrednih kapaciteta, piše Klima 101.

Istovremeno, Srbija se nalazi na teritoriji koja se naziva “vrućom tačkom” klimatskih promena: porast prosečne temperature ovde je veći od svetskog proseka, a veća je i incidentnost ekstremnih događaja kao što su suše i intenzivne padavine.

Ali ova zemlja, u kojoj je deset najtoplijih godina od 1951. do danas dogodilo nakon 2000. godine, u kojoj svake godine beležimo razne neprijatne rekorde po pitanju temperatura i padavina, a koja se u tehnološkim kapacitetima poljoprivrede nalazi u rangu poljoprivredno osiromašenih zemalja kao što su Avganistan ili Kenija – takođe je i jedna od najsporijih u Evropi kada je u pitanju usvajanje osnovnih strateških dokumenata u borbi protiv klimatskih promena i njihovih posledica.

PROČITAJTE VIŠE:

“Državu suštinski ne interesuju klimatske promene”, kaže dr Vladimir Đurđević, meteorolog i redovni profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu. “Ljudi koji rade u relevantnim agencijama žele da rade, i rade svoj posao, ali već prvi sledeći sloj, da li su to sekretari u ministarstvima ili neko drugi, već tu se gubi svako interesovanje.”

U međuvremenu, u ostatku sveta ubrzavaju se industrijske, političke i ekonomske promene u zaokretu ka zelenim tehnologijama i održivom razvoju (zelena tranzicija).

POVEZANE TEME:

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE NASA: Ovo će biti najhladnije leto do kraja naših života! (VIDEO)

POMOZIMO IRINI DA ZAGRLI RODITELJE: “Beba sa krilima” ima samo dva meseca i boluje od retke bolesti!

POSLUŠALA SVOJE SRCE: Sara je završila medicinu i umesto u Kuvajt otišla u Šabac, a ovo je razlog! (FOTO)

Izvor: Klima 101
Foto: MidJourney prompt by Serbian Times

YOU MAY LIKE