Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

PLANINE SU LEPE, ALI VEOMA OPASNE: Spasioci sa Tare otkrivaju kako se ponašati u divljini!

Na prvi pogled pitoma, ali u svojim dubinama i vrletima i te kako divlja planina Tara, tokom sezone koja sada već traje 365 dana u godini, privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu. Međutim, među njima dosta je planinara koji se upuštaju u avanture, ne sluteći da svoj život na taj način mogu staviti na kocku. U tim trenucima nastupaju oni – spasilački tim Nacionalog parka Tara.

Planina Tara ima preko 300 kilometara obeleženih staza koje su predviđene za planinare i ljubitelje prirode. Upravo zbog avanturista koji se ogluše o upozorenja, bili smo prinuđeni da intervenišemo tokom prošle godine 14 puta, da spasemo toliki broj lica u tehničkim intervencijama. Ta lica se nisu izgubila već smo ih spašavali u nepristupačnim terenima pomoću opreme za spašavanje, nosilima, pojasevima, da se spuštamo niz litice kako bismo im spasili živote, kaže Milisav Mijatović Javor – rendžer-spasilac NP Tara.

U slučajevima kada se avanturisti ogluše o upozorenja, vidno obeležena putokazima na planinni Tari, mogu snositi posledice.

– U okviru Nacionalnog parka Tara postoji pravilnik o unutrašnjem redu koji definiše gde i kada ljudi mogu da se kreću. Sve van obeleženih staza je kršenje tog pravilnika, za koji prestupnik može dobiti prekšajnu prijavu ukoliko angažujete spasilačke timove u NP Tara. Takođe, postoje kazne koje su predviđene podzakonkim aktima, gde ukoliko nemate licencu za vođenje grupe možete ugroziti i druga lica – dodao je on.

Ono što spasioci prevashodno savetuju svim posetiocima na ovoj planini, svakako je da se upoznaju sa stazama kojima se kreću, a zatim i obaveste nekoga iz samog Nacionalnog parka, kako bi brzo reagovali u slučaju da im se nešto desi.

– Moraju nekome ostaviti podatke svog plana putovanja i predviđeno vreme kada bi se vratili kako bi u slučaju da nešto krene po zlu, spasilačke ekipe odmah se alarmirale i krenule u potragu, jer u slučaju da neko slomi mogu tokom pešačenja, pa čak i na plus 15 stepeni može dobiti hipotermiju. Čak i ukoliko su bezazlene neke povrede mogu dovesti do smrtnog ishoda. Uvek treba poneti, vodu, suvu odeću kao i pun telefon kako bi mogli da reagujete u nepredviđenim situacijama. Imali smo situacije gde zbog prevelike magle i snega majka i dete su se izgubili na 15 metara od glavnog puta, sve zbog panike a mi smo morali da reagujemo, ističe spasilac NP Tara.

PROČITAJTE VIŠE:

OD ŠEGRTA DO PILOTA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Deda Šane doživeo stotu a vozio je i Orijent ekspres!

DIVAN GEST PILOTA: Naglo “zavrnuo” avion kako bi putnici uživali u polarnoj svetlosti! (FOTO)

DVE TREĆINE MLADIH U SRBIJI ŽIVI SA RODITELJIMA: “Nije da ne žele da se osamostale, samo im se ne pružaju prave prilike!”

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE