Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 1 year ago

By admin

PLANETA REKLA SVOJE: Srpska zastava izglasana za najlepšu na svetu!

U anketi na sajtu “Ranker” u kojoj je učestvovalo više od milion ljudi, srpska zastava proglašena je najlepšom na svetu. Na rang-listi od pedeset najlepših, srpska zastava našla se na prvom mestu.

Đakon Hadži Nenad Jovanović, jedan od naših najboljih heraldičara, istakao je da se prva zastava koja se pominje u nekim istorijskim izvorima u vezi sa Srbijom i srpskim vladarima, pominje u vreme prvog srpskog krunisanja kralja Zete Mihajla Vojislavljevića, koji je dobio krunu od rimskog pape Grgura Sedmog.

„Uz krunu, kralj Zete dobio je i zastavu za koju se kaže da je zastava svetog Petra. To je prva zastava koja bi se mogla povezati sa Srbijom”, istakao je đakon Hadži Nenad Jovanović.

Ističe da uslovno rečeno, apokrifni grbovi Nemanjića imaju dvoglavog orla. Oni su imali pravo da na svojoj vladarskoj odeždi nose dvoglavog orla, u različitim bojama, prema hijerarhiji.

„Dvoglavi orao se dokumentovano našao na vladarskom srpskom grbu tek od vremena Despota Stefana Lazarevića, prvog gradonačelnika Beograda, koji je Beograd učinio prestonicom Srbije. Na jednom od njegovih novčića na štitu je dvoglavi orao. Koristio se i pre toga, ali je ovo bio prvi put da se on u heraldički ispravnom smislu upotrebljava kao grb Srbije”, istakao je đakon Hadži Nenad Jovanović.

„Zastava ima simboliku koju joj čovek pripiše. Ja kao pravoslavac u njoj želim da vidim duhovnu simboliku. Crvena boja u pravoslavnoj ikonografiji je božanska boja, plava boja je ljudska boja, boja ljudske prirode Hristove, a bela boja simboliše čistotu, etičku i moralnu. Naš barjak je bogočovečanski barjak. Poreklo boja na zastavi je teško dokučiti, jer se one nalaze na zastavama većine svetskih država”, istakao je đakon Hadži Nenad Jovanović.

„Prva srpska ustavno regulisana zastava imala je raspored boja koji je bio isti kao što je na današnjoj zastavi Republike Hrvatske, crveno, bela i plava. To je bilo po Sretenjskom ustavu, a kasnije se raspored boja promenio”, rekao je đakon Hadži Nenad Jovanović.

Posle Dugog svetskog rata nova Jugoslavija na zastavi imala je petokraku, za kojom su i danas neki nostalgični.

„Ta zastava je sudska nacionalna trobojka i u to vreme su istu zastavu imale i Srbija i Crna Gora. U Srbiji je potokraka uklonjena 1992. godine. Od 2004. godine vraćamo zastavu sa dvoglavim orlom. Ona je ikonografska predstava simfonije, crkve i države, dve glave koje se nalaze na telu jednog organizma. Crkva i država – patrijarh i kralj, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani koji zajedno rade na dobrobiti naroda srpskog”, zaključio je đakon Hadži Nenad Jovanović.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!