Connect with us

Srbija

PIROTSKA ŠARA NA “DANIMA BEOGRADA”: Cvetni tepih na Trgu republike po ugledu na Brisel (FOTO)

Published

on

Po uzoru na briselski cvetni tepih, dizajneri i pejzažne arhitekte organizacije “Le Tapis de Fleurs” napravili su tri modela tepiha, a građani će izglasati motiv koji će se naći na beogradskom cvetnom tepihu

Za “Dane Beograda”, koji se organizuju od 16. do 19. aprila, na Trgu republike u Beogradu biće postavljen Cvetni tepih sa motivima pirotskog ćilima, veličine 1200 kvadratnih metara.

Po uzoru na briselski cvetni tepih, dizajneri i pejzažne arhitekte organizacije “Le Tapis de Fleurs” napravili su tri modela tepiha, a građani će izglasati motiv koji će se naći na beogradskom cvetnom tepihu.

Modeli su inspirisani tradicionalnim šarama poirotskog ćilima, koji je od 2012. na Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Cvetni tepih će biti dugačak 60 m, a širok 20 m, biće napravljen od nekoliko hiljada begonija i hrizantema, a u izradi će učestvovati više od 120 baštovana i volontera.

Tako će se tradicija duža od 50 godina, koja se na svake dve godine tradicionalno održava na Grand Placu u Briselu i jedna je od najlepših i najmirišljavijih svetskih atrakcija, sredinom aprila preseliti u Beograd.

Turistička atrakcija prvi put je osvojila srca posetilaca Brisela kada je 1971. arhitekta Etiene Stautemas formirao prvi cvetni tepih na Grand Placu.

Troškove postavljanja Cvetnog tepiha pokriće sponzori, saopštili su iz uprave Grada Beograda.

TEKST: Serbian Times/Agencije FOTO: Facebook

Advertisement