Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

PIONIRI SEOSKOG TURIZMA: Na ovu srpsku planinu putnici decenijama dolaze u potrazi za mirom i duhom starih vremena! (FOTO)

Seoski turizam nikad nije bilo razvijeniji u Srbiji, a meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dve decenije.

Željni mira i tišine mnogi putnici namernici pristižu u seoska domaćinstva tokom letnje sezone. Gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

-Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da , kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti”, kaže Biljana, jedna od vlasnica ugostiteljskih objekata na Rudniku.

Iako se letnja sezona polako primiče kraju, za Biljanu odmora nema, jer samo što je ispratila jedne goste, odmah stižu novi. Ova domaćica nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane.

-Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje.

Dvorište koje je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše s pravom nosi taj epitet, jer Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje, dodavajući mu stalno neke novine.

Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom , borova i hrastova šuma , staze zdravlja , ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu planine Rudnik.

POVEZANE TEME:

NAJBOLJI MLADI TRUBAČ GUČE: Mateja (11) ne ide u muzičku školu, talenat je nasledio od oca!

ŽIVELA U KONTEJNERU, A SAD JOJ SE OSTVARILI SVI SNOVI: Baka Ljubinka prvi put prošetala gradom! (VIDEO)

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA: Miroslav ukrao prvi milion od oca da bi kupio traktor, a onda sav novac pošteno vratio!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE