Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

“HEROJI HALIJARDA” PREDSTAVLJENI U SARAJEVU: Gradonačelnica traži “smenu odgovornih” u rukovodstvu filmskog festivala!

Na sarajevskom filmskom festivalu juče je predstavljen film Radoša Bajića „Heroji Halijarda”, koji je rađen po stvarnom istorijskom događaju u kome su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu organizovali akciju spasavanja savezničkih pilota.

O ovoj četničkoj akciji u komunističkoj Jugoslaviji se nije govorilo, a poslednjih godina se redovno obeležava uz prisustvo američkih ambasadora u Srbiji. Spasavanje savezničkih pilota, u organizaciji američke avijacije i u saradnji sa četnicima generala Dragoljuba Draže Mihailovića, trajalo je od avgusta do decembra 1944. godine.

Ipak, ova tematika je zasmetala sarajevskoj štampi koja je žestoko napala organizatore festivala, a gradonačelnica Sarajeva traži i ostavke odgovornih.

PROČITAJTE VIŠE:

Sarajevskim medijima smeta što se „četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu“.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posle promocije Bajićevog filma zahteva smenu odgovornih u SFF-u koji su ovo dopustili jer to “nanosi nemerljivu štetu festivalu i Sarajevu”.

Nakon toga su iz direkcije SFF-a saopštili da su i sami neprijatno iznenađeni, ali su istakli da nije prikazan film, već njegovi inserti, iako ni to nije odobreno i dogovoreno.

„Naglašavamo da pomenuti sadržaj nije dogovoren i da „Sarajevo film festival” neće dozvoliti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste”, rekla je Andriana Copf, portparolka festivala.

POVEZANE TEME:

TRENUTAK KOJI SU SVI ČEKALI: Objavljen zvanični trejler za film “Heroji Halijarda”! (VIDEO)

EKSKLUZIVNO, ČARLS KATER(IĆ), NAJVEĆI SRBIN MEĐU AMERIMA: Jedva čekam da pređem u pravoslavlje, da imam kuma i svoju slavu! (FOTO)

KARLU SU SRBI SPASILI ŽIVOT: Jedan od poslednjih živih učesnika misije ‘Halijard’ i danas zahvaljuje našoj zemlji! (FOTO)

Izvor: Politika
Foto: Printscreen YouTube, Twitter

YOU MAY LIKE