Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 85%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

PETI PROTEST U BEOGRADU: “Tragedije su bile poziv na buđenje!” (FOTO)

Tačno mesec dana posle pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, na ulicama Beograda ponovo se protestovalo protiv nasilja.

Desetine hiljada učesnika okupilo se na platou ispred Doma Narodne skupštine u centru prestonice Srbije, a posle govora glumaca, televizijskih voditelja i drugih govornika, uputili su se u kružnu šetnju centralnim gradskim ulicama, do Predsedništva Srbije.

Glumac Hadži Nenad Maričić rekao je da su tragedije bile „poziv za buđenje”.

„Okupili smo se baš danas jer je pre tačno mesec dana Srbija stala, a tragedija nas je udarila u lice na najsuroviji način: pre mesec dana prekinuti su dečiji snovi koji nikad neće biti ostvareni i svi smo delili tugu, strah i bes.

„Mesec dana kasnije, mislimo na roditelje koji su izgubili decu, decu koja su izgubila drugare, nastavnike koji su izgubili učenike i poručujemo im da nisu sami”, rekao je Maričić, posebno pozivajući na zaštitu građana Srbije na Kosovu i Metohiji i ponavljajući zahteve koji su izneti i na prethodna četiri protesta.

Ispred Predsedništva Srbije demonstranti su ostavljali poruke predsedniku Srbije u kojima su od njega zahtevali odgovornost za porast nasilja u društvu i tražili smene i ostavke.

Ni na ovom protestu nisu se obraćali predstavnici političkih stranaka opozicije, koje su organizatori skupa.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović rekao je za N1 da je zadobio lakše povrede u manjem incidentu u kome tvrdi da su učestvovale desničarske grupacije sa obeležjima organizacije takozvanih „Narodnih patrola”.

Jedan od učesnika šetnje kaže da su ljudi posle tragedije u školi „Vladislav Ribnikar” pokazali empatiju, kao i da se polako bude, dodajući da ima nade.

„Došao sam da podržim ove proteste zato što se u ovoj zemlji dešava nešto protiv čega smo svi – ovo nasilje je prešlo svaku granicu.

„Proteste podržavam još od srednje škole, a ova vlast se nije promenila, ali nada poslednja umire.”

Nekadašnja učenica škole u kojoj se dogodila tragedija kaže da je zadovoljna energijom koju vidi u šetnji.

„Išla sam u tu osnovnu školu i ne mogu da zamislim da je na istim tim hodnicima, gde sam sretala simpatije, oduševljavala se, brinula se o kontrolnim, neko doživeo najtraumatičnije iskustvo”, kaže jedna devojka.

Jedan mladić, ne skidajući naočare za sunce, kaže da sada ima više nade.

„Ovde sam zbog nepravde, nasilja, malo mi je muka i guši me čitava ova situacija, u kojoj mi odrastamo, u kojoj treba da podižemo našu decu.

„Želim da iskažem nezadovoljstvo, da osetim energiju drugih ljudi.”

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je da „ako postoji dno, dotakli smo ga tog dana”, kada se dogodila tragedija u beogradskoj školi.

„Svi naši porazi, sve nesreće, sva zlodela koja smo radili drugima i sebi skupila su se u tu jednu gorku tragediju koja je pala na nedužna bića koja nikome ništa nisu učinila.”

Glumica Svetlana Bojković rekla je da zločin koji se dogodio nije zapamćen u istoriji zemlje.

„Ova rana ne može da se zaceli jer to nije rana samo za porodice stradalih, već za celo društvo.”

Ona je dodala da su demonstranti od početka od strane vlasti označeni kao „hijene i lešinari”, ali je pozvala sve da se ujedine „u bolu zbog nevinih žrtava, kako bi zajedno pobedili zlo koje se nadvilo nad nama”.

Televizijski voditelj Ivan Ivanović kaže da je vreme da javne ličnosti „stanu uz svoj narod”.

„Mi ne šetamo da bismo utvrdili ko je kriv – mi znamo ko su krivci.

„Mi šetamo da bismo utvrdili ko je odgovoran za tragedije koje su nas zadesile, ko je odgovoran za nasilje od Subotice do Kosova za samo mesec dana.”

Ivanović je poslao poruku predsedniku Srbije, ali se posebno obratio i opoziciji.

„Nama ne treba superheroj već neko ko će interese građana da stavi na prvo mesto”, rekao je Ivanović.

Zoran Kesić, televizijski voditelj, kaže da se iz patnje i besa stvorila potreba da se promene dogode odmah i sad, „da se odmah kaže dosta”.

Protesti „Srbija protiv nasilja” organizovani su posle dva masovna ubistva na teritoriji Beograda u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih.

Demonstranti traže odgovornost vlasti zbog, kako navode, dugogodišnjeg stvaranja ambijenta koji je doveo do porasta nasilja u zemlji.

Zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Takođe, traži se smena rukovodstva RTS-a, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

PROČITAJTE VIŠE:

ČIKAGO SINOĆ ISPRATIO SELMU NA VOZ: Željko Bebek održao čas iz rokenrola i bacio Bregoviću rukavicu u lice! (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: BBC
Foto: Printscreen Instagram @vaseline.dion

YOU MAY LIKE