Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

PENTAGON STRAHUJE OD RUSKE ODMAZDE: Amerika ipak ne šalje poljske borbene avione u Ukrajinu!

Poljska ponuda da u američku bazu Ramštajn “odmah i besplatno” uputi sve raspoložive “migove-29” iznenadila je zvaničnike u Vašingtonu, koji su ubrzo odbacili ideju Varšave kao “neizvodivu”. Kamala Haris dolazi u Varšavu. Sistem “patriot” uskoro u Poljskoj. Kijev i Moskva bez komentara.

“Mislim da je ovo iznenađujući potez Poljaka”, rekla je visoka zvaničnica Stejt departmenta, Viktorija Nuland, svega nekoliko sati pre nego što je Pentagon odbacio poljski plan kao “neizvodiv”.

Suštinski, poljske vlasti su u utorak odobrile hitno prebacivanje svih ispravnih aviona “mig-29” u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj, odgovarajći na apele šefa EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja i državnog sekretara SAD Entonija Bliknena, koju su tokom prošle sedmice na članice NATO koje još u arsenalima imaju sovjetske borbene avione apelovali da ih što pre ustupe Ukrajincima.

“Vlasti Republike Poljske, posle konsultacija sa predsednikom i vladom, spremne su da upute – odmah i bez nadoknade – sve svoje ‘migove-29’ u bazu Ramštajn i stave ih na raspolaganje vladi SAD”, saopštila je u utorak uveče poljska vlada.

“Mogućnost da borbeni avioni na raspolaganju vladi SAD polete iz američke, odnosno NATO baze u Nemačkoj u vazdušni prostor Ukrajine izaziva ozbiljne brige za čitav NATO savez”, naveo je portparol Pentagona Džon Kirbi.

“Ne verujemo da je poljski predlog izvodiv”, naveo je portparol Pentagona.

Američki analitičari procenjuju da odbijanje poljske ponude predstavlja pokazatelj problema koji su unutar NATO isplivali posle ruskog upada u Ukrajinu.

Očekuje se, ipak, da deo tih problema reši potpredsednica SAD Kamala Haris, koja će u četvrtak u Varšavi pokušati da “ispegla” bar deo diplomatskih nesuglasica nastalih američkim odbijanjem da odigraju ulogu posrednika u transferu “migova-29” u Ukrajinu.

Istovremeno, Amerikanci su najavili da će ubrzo u Poljsku uputiti dve baterije protivazdušnih sistema “patriot”, kako bi “sprečili da se konflikt iz Ukrajine prelije u države članice NATO”.

Sagu o jurnjavi za polovnim “migovima” pokrenuo je pre desetak dana šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, obznanjujući plan Brisela da Ukrajini obezbedi borbene avione iz arsenala članica Unije, koje su nekada bile deo Varšavskog pakta.

Sve oči su, istog trena, uprte u Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Poljsku, koje nešto više od tri decenije od raspada ovog vojno-političkog saveza i dalje u naoružanju imaju neke od verzija aviona “mig-29” i jurišnih “su-25”.

Suštinu ove ideje predstavlja pretpostavka da, s obzirom na razvoj rata u Ukrajini, vlastima u Kijevu valja dostaviti avione kojima bi tamošnji piloti mogli upravljati bez dodatne obuke i, samim tim, odmah uleteti u borbu.

Evropski zvaničnici su računali na deset slovačkih, 23 poljska i 16 bugarskih aviona “mig-29”, iako su sve te države u procesu zamene tih letelica novijim, zapadnim modelima.

Istovremeno, samo šest od ukupno 16 bugarskih aviona ovog tipa bilo je u operativnom stanju, iako su tamošnji piloti pre nekoliko godina tvrdili da su te letelice, suštinski, neupotrebljive.

“Slovačka neće slati borbene avione u Ukrajinu”, rekao je portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova, navodeći da je Bratislava uputila Kijevu granate kalibra 120 milimetara, gorivo i protivtenkovske i protivavionske projektile.

Bugarski premijer Kiril Petkov je takođe odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu, navodeći da trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora.

“Nećemo uputiti avione u Ukrajinu, jer bi to značilo otvoreno mešanje u ukrajinski konflikt. Ne podržavamo taj konflikt i NATO nije deo tog konflikta”, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

Iako je Boreljov plan o brzoj isporuci “migova” Ukrajini propao, američki državni sekretar Entoni Blinken nije odustao od ove ideje, nudeći avione F-16 u zamenu za “avione na kojima bi Ukrajinci mogli da lete”.

“Sarađujemo sa Poljskom kako bismo obezbedili bilo šta što možemo da damo Ukrajincima. Podržavamo ih da Ukrajincima obezbede migove, suhoje, avione na kojima Ukrajinci mogu da lete”, rekao je Blinken u nedelju.

Pominjane su i Rumunija i Mađarska, koje su u prošlosti, u naoružanju imale ove avione, pa su se razbuktavanjem sukoba u Ukrajini, pojavile spekulacije da bi u skladištima, mogle imati još po neki od ovih aviona.

Mađarska je preostalih 19 “migova-29” još pre par godina za deset miliona dolara, bezuspešno pokušala da rasproda u kompletu sa još 20 rezervnih motora, oko 300 rezervnih delova i municijom. Avioni, koji su poslednji put leteli 2010. godine, su opisani kao rashodovani i nepodesni za letenje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE