Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

PATRIJARH SA ABAZOVIĆEM: Postignuta saglasnost oko temeljnog ugovora, u CG prete rušenjem vlade!

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

“Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone”, rekao je Porfirije.

Kaže da se ušlo u završnu završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

“I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi Crne Gore i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja”, istakao je patrijarh.

On je istakao da će, kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora, to doprineti i normalizaciji odnosa između države Crne Gore i SPC.

Dritan Abazović je rekao da su završene procedure na nivou radnih grupa.

“Ići će se na komisiju za politički sistem pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) uzdrmao je crnogorsku vladu Dritana Abazovića, a njegovom sadržaju usprotivile su se i dve stranke na vlasti.

Ispred zgrade crnogorske vlade održan je protest protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, sa kojeg su socijaldemokrate zatražile od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koja je deo aktuelne vlade, da pokrenu proceduru za smenu vlade.

Ugovor koji reguliše odnose države Crne Gore i SPC vlada u Podgorici objavila je utorak uveče, noć uoči odlaska premijera Abazovića u službenu posetu Srbiji, i odmah je izazvao kritike dela javnosti bliskog crnogorskom “patriotskom bloku”.

Oni tvrde da je nacrt Temeljnog ugovora pisan u Beogradu kao i da se SPC-u, između ostalog, daju crnogorska istorijska i kulturna blaga, prenosi Hina.

S druge strane, crnogorski premijer Abazović tvrdi, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, da je Temeljni ugovor u skladu s crnogorskim Ustavom.

“Ja sam premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu. To znači da će sve verske zajednice imati potpuno identičan tretman. Nijednom pitanju ne dajem veći značaj nego što to zaslužuje”, kazao je Abazović.

Crna Gora je ranije potpisala Temeljne ugovore s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Crnogorski “domoljubi” organizovani oko NVU “Lovćenske straže 1990” pozvali su na protest u četvrtak ispred zgrade crnogorske vlade, optužujući Abazovića i njegove ministre da su izdajnici.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS / N1
Foto: Printscreen Instagram @dritanabazovic

YOU MAY LIKE