Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Duki Serbian

PANDEMIJA JE I ZVANIČNO GOTOVA: Američki Senat doneo odluku o ukidanju svih kovid mera!

Očekuje se da će predsednik Džo Bajden potpisati tu meru, što bi potencijalno okončalo deklaraciju pre njenog planiranog isteka u maju.

Senat je u sredu usvojio rezoluciju o okončanju nacionalne deklaracije o vanrednom stanju u vezi sa COVID-19, poslavši je predsedniku Džou Bajdenu koji će je, kako se očekuje, potpisati.

U prozivkom glasanja 68-23, nekoliko demokrata je prešlo preko puta da podrže meru HJ Res.7, koju je Dom usvojio u februaru. Odobrenje rezolucije u Senatu naglašava dvostranački dogovor da su SAD izašle iz vanredne faze pandemije koronavirusa – iako postoje određena neslaganja oko toga kada treba da se taj potez ozvaniči.

„Pandemija je završena“, tvitovao je sponzor te mere, republikanski poslanik Pol Gosar iz Arizone, neposredno pre glasanja. „Vreme je da se okonča Nacionalna deklaracija o vanrednim situacijama COVID-19 i da se izvršnoj vlasti oduzme 123 posebna ovlašćenja za hitne slučajeve.

Senator Rodžer Maršal, republikanac iz Kanzasa, ponovio je sličnu poruku u senatu pre glasanja.

„Ovlašćenja za hitne slučajeve data su izvršnoj vlasti tako da glavnokomandujući ima fleksibilnost da brzo reaguje u slučaju krize“, rekao je Maršal. „Ta deklaracija je bila odgovarajuća 2020. godine, ali sada je vreme da se uspostavi odgovarajuća ustavna provera i ravnoteža. Vreme je da se okonča svaka autoritarna kontrola i jednostrane odluke o potrošnji bez saglasnosti Kongresa.

Bajdenova administracija je ranije najavila planove da okonča deklaraciju u maju. Međutim, zvaničnik Bele kuće je navodno rekao da, iako se predsednik ne slaže sa tom merom, ako dođe do njegovog stola, „on će je potpisati, a administracija će nastaviti da radi sa agencijama na ukidanju nacionalne vanredne situacije sa toliko obavestite Amerikance koji bi potencijalno mogli biti pogođeni.”

Bajdenova administracija u januaru je u saopštenju navela da se „snažno protivi” zakonu, dodajući da bi njegovo donošenje i predlog zakona o okončanju vanredne situacije u javnom zdravstvu „bila teška medveđa usluga američkom narodu”.

Ako se deklaracije iznenada završe, Bela kuća je rekla da će „posejati konfuziju i haos u ovo kritično zatvaranje“.

„Zbog ove neizvesnosti, desetine miliona Amerikanaca bi mogle da budu u opasnosti da naglo izgube svoje zdravstveno osiguranje, a države bi mogle da budu u opasnosti da izgube milijarde dolara finansiranja“, navodi se u saopštenju Bajdenove administracije. „Pored toga, bolnice i starački domovi koji su se oslanjali na fleksibilnost omogućenu proglašenjima za hitne slučajeve biće uronjeni u haos bez adekvatnog vremena za prekvalifikaciju osoblja i uspostavljanje novih procesa naplate, što će verovatno dovesti do poremećaja u nezi i kašnjenju plaćanja, kao i mnogim ustanovama širom zemlje će doživeti gubitak prihoda.”

Bela kuća takođe tvrdi da kraj vanrednog stanja u javnom zdravstvu znači kraj Titule 42, kontroverzne imigracione politike koju sprovodi Trampova administracija kako bi se omogućilo proterivanje stranih državljana na granici iz razloga javnog zdravlja.

Ali mnogi republikanci u Kongresu žele da se naslov 42 zadrži, tvrdeći da nije povezan sa proglašenjem vanrednog stanja i da bi ga Bajden mogao produžiti po svom nahođenju.

POVEZANE TEME:

BAJDEN KONAČNO ODOBRIO: Amerika skida oznaku tajnosti sa dokumenata o kovidu!

DIREKTOR FBI: Uzrok kovida incident u kineskoj laboratoriji! KINA ODGOVORILA: Držite se nauke, ne politike!

AMERIČKO MINISTARSTVO PROMENILO MIŠLJENJE: Tvrde da je kovid “pobegao” iz kineske laboratorije!

Izvor: USNews
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)