Connect with us

aktuelno

PADOBRANCI IZ SVEMIRA: Astronauti NASA vratili se na Zemlju, kapsula se spustila padobranom u more (VIDEO)

Published

on

Dvojica astronauta američke svemirske agencije NASA vratila su se na Zemlju dramatičnim spuštanjem njihove kapsule padobranom u more.

Astronauti Dag Harli i Bob Benken spustili su se u Meksički zaliv kapsulom “Dragon” kompanije SpaceX, čiji je vlasnik inovator Ilon Mask.

Spuštanje kapsule s američkim astronautima padobranom u more juče je izvedeno prvi put posle 45 godina.

Astronauti NASA su se poslednji put vratili iz svemira spuštanjem kapsule u more 24. jula 1975. godine, u okviru američko-sovjetske misije nazvane “Apolo-Sojuz”.

Uspeh je još veći jer je padobranom spuštena prva letelica za lansiranje ljudi u orbitu Zemlje i nazad koju je napravila i kojom upravlja privatna kompanija.

Harli i Benken su se vratili na Zemlju s Medjunarodne svemirske stanice za manje od 24 časa.

Kapsula je spuštena padobranom u mirne vode Meksičkog zaliva kod grada Pensakola na Floridi, nekoliko stotina kilometara dalje od tropske oluje Isaijas koja je danas zahvatila obalu Floride na Atlanstkom okeanu.

Brzina kojom se kapsula kretala prvo je smanjena sa 28.000 kilometara na čas, koliko je iznosila tokom leta u orbiti Zemlje, na 560 kilometara na čas, pri ulasku u atmosferu Zemlje, a potom i na 24 kilometra na čas prilikom spuštanja padobranom u more.

Brod kompanije SpaceX sa više od 40 ljudi, medju kojima su bili lekari i medicinske sestre, brzo je krenuo ka kapsuli po njenom spuštanju u more i potom je podigao na palubu.

Dva manja i brža broda prvi su stigli do kapsule dok je plutala na površini vode.

Da bi Harli i Benken bili zaštićeni od infekcije koronavirusom, svi članovi tima sa broda proveli su dve nedelje u karantinu i testirani su na virus.

Posle lekarskih pregleda, dvojica astronauta bi trebalo da odlete u Hjuston, gde im žive porodice.

Kapsula s Harlijem i Benkenom lansirana je ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti Zemlje 30. maja iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu.

To lansiranje se smatra istorijskim jer je prvo koje je izvela privatna firma.

Uspešan jučerašnji završetak misije otvara vrata za novo lansiranje posade u organizaciji kompanije Spejseks već u septembru i za moguće turističke letove sledeće godine.

Izvor: N1
Foto: Wikimedia

Advertisement