Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

OVO MESTO U SRBIJI KRIJE TAJNU O ZLATU: Voda je jedinstvene boje, a prema legendi – u njoj leži pravo bogatstvo! (VIDEO)

Tirkizno plavu boje vode osim u dalekim egzotičnim destinacijama možete doživeti i u istočnoj Srbiji, preciznije na području Homolja. Mesto neobične lepote je od Beograda udaljeno 161 kilometar, odnosno dva i po sata vožnje ka istoku Srbije.

Naime, Vrelo Mlave je turistička atrakcija ovog dela Srbije gde je voda gotovo tokom cele godine u nijansama zelene i plave boje. Nalazi se u samoj Žagubici, ispod severnih obronaka planine Beljanice, na nadmorskoj visini od 314 metara i predstavlja malo jezero odakle izvire reka Mlava. Reč je o prirodnom amifiteatru, koji se u pravcu zapada otvara u kratku dolinu kojom otiče voda. U vrelu je izmerena i najveća dubina izvorišta u Evropi koja premašuje neverovatnih 80 metara.

Mlava izbija iz dubine Homoljskih planina, a u njoj se praćakaju pastrmke koje su i glavni specijalitet ovdašnjih restorana. Kada su pastrmke u prirodnom staništu to znači da je voda čista, a stanište još uvek ne zagađeno.

Posebnu atrakciju čini hranjenje ribe, koja se u većem broju okupi na jedno mesto. Stotinak metara od vrela nalaze se ribnjaci u kojima se gaji pastrmka. Izvor Mlave je zaštićeni spomenik prirode. Zaštićena površina obuhvata šest hektara.

“Mirni nemir”

Reka Mlava je pretežno mirna reka, odmor za oči i dušu, inspiracija za pesnike i romantike, pravi raj za ribolovce, izviđače i zaljubljenike u fotografisanje prirodnih lepota… Međutim, kad nastupi period jakih i dugih kiša, ona se pretvara u pomahnitalu zver i ruši sve pred sobom, često izazivajući poplave i praveći ogromne probleme meštanima. Njeno ime najbolje oslikava tu crtu njenog karaktera, jer reč „mlava“ na staroslovenskom znači: nemir, buka ili vika.

Za vrelo Mlave se vezuju mnoge legende. Najpoznatija je o popu Martinu koji je oteo tovar blaga od Turaka. Kada su ga Osmanlije sustigle i opkolile upravo je ovde u jezero bacio cela kola zlata. Kažu da upravo od tada potiče ova neobična boja vode.

PROČITAJTE VIŠE:

Kada se pođe u obilazak vrela reke Mlave, nemoguće je ne posetiti i druga znamenita mesta ovog kraja. A ima ih mnogo. Ovo je kraj kroz koji su putovali velikaši, ovo je kraj legendi, ovo je kraj neverovatne prirodne lepote. Vrelo Mlave, sa svim obeležjima ovog kraja, jedna je od najromantičnijih destinacija u Srbiji.

Motel Vrelo na obodu Vrela reke Mlave poseduje 36 soba za smeštaj blizu 90 turista. Osim smeštaja gostima je ovde na raspolaganju i restoran sa specijalitetima ovog kraja, među kojima je pastrmka poseban delikates koji se toplo preporučuje putniku namerniku.

Takođe je u ponudi i veliki izbor drugih karakterističnih specijaliteta tog kraja: homoljsko jagnje, homoljski sir, kačamak a takođe nudimo i veliki izbor gotovih i jela sa roštilja. Zbog svega ovoga vam preporučujem da posetite Krupajsko vrelo, neodoljivu ekološku oazu sačinjenu od čistog planinskog vazduha i vode, kao i prelepih planinskih vrhove.

POVEZANE TEME:

OSUĐENA ZBOG MASOVNOG UBISTVA SINA: Majka stradalog Andrije iz Ribnikara podržala istorijsku presudu američkog suda!

PRONAĐEN “NESTALI” SRBIN IZ ŠVEDSKE: Danijel završio u zatvoru zbog ozbiljnog krivičnog dela!

“ĆERKA JE DOBRO ALI SMO SVI UMORNI OD SVEGA”: Pronađena devojčica za kojom je tragao ceo Beograd, oglasio se i otac!

Izvor: Mondo
Foto: BalkanTrip

YOU MAY LIKE