Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 86%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
72/59°F
79/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

OVO JE PRAVI HEROJ SA PLAŽE JAZ! Bogdan spasao život davljeniku reanimacijom: “Isplatilo se ići na kurs Prve pomoći!”

Na plaži Jazu u Budvi juče je jednom od kupača (36) u vodi pozlilo usled čega je prestao da diše i počeo da se davi, o čemu smo već pisali OVDE. Međutim, iako su svi mediji kao spasioca istakli beogradskog doktora Igora Spurnića, pravi heroj zapravo je Bogdan Borovčanin (26), mladić iz Sokoca u Republici Srpskoj, koji je davljeniku reanimacijom spasio život.

Bogdan kaže da je sa društvom otišao na Jaz da se kupa, a da je onda njegova devojka primetila da se nesta dešava u vodi…

-Moj prijatelj Željko Todorović i ja smo prišli i vidjeli kupača kako izvlači drugog čovjeka iz vode. U prvi mah pomislili smo da je nekome pozlilo. Pritrčali smo i pomogli mu da ga iznese. Tek kada smo ga položili na plažu shvatili smo da nema puls i da ne diše. Njegovo lice je bilo u potpunosti plavo, usne takođe, torzo, a noge su mu bile bijele, priseća se Bogdan, koji ističe da je u prvom trenutku doživeo – šok.

-Pitao sam kupača koji je izvukao iz dubine nesrećnog čovjeka da li zna šta da radimo, ali je on bio u još većem šoku od mene. Pošto sam nekad, istina vrlo davno, bio član sekcije Prve pomoci, u sjećanju mi je ostao proces reanimacije. Počeo sam sam tako što sam mu otvorio disajne kanale zaturanjem glave, zatim počeo davati kompresije i nakon toga vještačko disanje. Postupak sam ponavljao do iznemoglosti, u dahu priča Bogdan i dodaje:

PROČITAJTE VIŠE:

-Nakon 2-3 minuta drug je rekao da nastavim jer mu se učinilo da je davljenik reagovao. Nakon još nekoliko pokušaja, Marinko (kasnije sam mu saznao ime) je počeo da pljuje krv. Povratio je disanje i puls. Tada nam je svima laknulo. Nisam bio svjestan okruženja u momentu, a onda sam shvatio da se maltene cela plaža sjatila oko nas. Da se ne bi udavio u svojoj povraćci, okrenuo sam ga u bočni koma položaj i on je nastavio da izbacuje progutanu vodu.

MESTO UMALO TRAGIČNOG DOGAĐAJA: Plaža Jaz kraj Budve

Zatim se pojavio doktor, koji mu je dao pumpicu, jer Marinko još uvijek nije bio pri svijesti, ali je imao normalan puls i disanje. Moji prijatelji su još ranije pozvali hitnu, kojoj je zbog gužve trebalo preko pola sata da dođe. Moja djevojka i prijatelji su sačekali hitnu kod obližnjeg hotela i doveli ih do mjesta na plaži. Hitna je pokupila Marinka i uputili su se u bolnicu u Tivat. Doktor mi je cestitao na brzoj reakciji, kao i plivaču koji je izvukao Marinka do plićaka. Na kraju, najbitnije je da je čovjek preživio i nadam se da neće imati nikakve trajne posljedice posle ovoga, kaže Bogdan Borovčanin, koji je u medijskim izveštajima nepravedno bio zaboravljen, iako od juče može da kaže da je zahvaljujući njemu na planeti danas jedan čovek više.

Svaka čast!

POVEZANE TEME:

PORODICA STRADALE TINE OGORČENA: Suđenje je bilo namešteno, NFL zvezdu branio mafijaški advokat!

HRVATSKI NOVINAR SASUO ISTINU: Brinu o ljudskim pravima Bed blu bojsa, a šta je sa Srbima i srpskom decom?

“POKUŠAO JE DA ME POLJUBI, ALI SAM SE OTRGLA”: Milicu napao Turčin, prijavila ga policiji pa dobila kaznu od 80 evra! (FOTO)

Piše: Antonije Kovačević Foto: Instagram

YOU MAY LIKE