Chicago
23°
Sunny
7:02 am5:05 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 46%
Pressure: 30.39"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
30/0°F
10/7°F
37/32°F

Published 2 months ago

By admin

OVO JE NEZAPAMĆENO: Jagode slatke kao med rodile usred novembra!

U vreme kad je krenula sezona mandarina, kiselog kupusa i pečenog kestena, Radosavljevići iz sela Gornja Trnava kod Topole počastili su se sočnim, crvenim jagodama iz njihove bašte koje su rodile i na kraju novembra, pred samu zimu. Nisu verovali kad su se plodovi zacrveneli na njihovim imanju.

“Dešavalo se ranije da do oktobra uberemo još po neki plod, ali ovako kasno nikad nisu rodile. Bili smo poprilično iznenađeni kad smo ih ugledali. Nije ih bilo puno, ali ono što smo nabrali smo pojeli i slatke su kao šećer. Čini mi se dosta slađe i ukusnije nego one što rađaju kad je toplo vreme”, rekao je za RINU domaćin Milorad koji se već godinama bavi proizvodnjom jagoda.

Ovo nije ni prvi, ni jedini put da se priroda poigra sa voćem u Srbiji. Cvetale su jabuke kad im vreme nije, ali i rađale maline na zapadu zemlje. Кao uzrok ove pojave mahom se navode klimatske promene, a ova jesen bila je izuzetno topla i sa visokim temperaturama.

„Ponovnu vegetaciju imaju najčešće koštičave vrste voćaka, ali u ovom slučaju imamo primere i na jagodastim sortma, savetovala bih proizvođačima da uklone te nove priraste, nove listove, kao i cevtove, ili, ako dođe do zametanja ploda, kako bi svoje zasade zaštitili i z asledeću godinu”, rekla je dr Jelena Tomić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!