Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ROĐENA JE JOŠ JEDNA MILICA RAKIĆ: Beba ime dobila po curici, žrtvi NATO bombi!

Republika Srpska na svoj 31. rođendan dobila je najlepši poklon – 32 najmlađa stanovnika. Jedna od tih beba je i djevojčica Milica Rakić. Rođena je istog datuma kada i njena imenjakinja i rođaka koja je tragično stradala 1999. godine od NATO bombi u Batajnici kod Beograda, piše RTRS.

Deveti januar za porodicu Rakić doneo je posebnu radost. U jutarnjim časovima slavili su rođendan otadžbine, a isti dan i rođenje kćerke.

Milica je rođena na isti dan kao i njena rođaka, po kojoj je i dobila ime, a koja je život izgubila u NATO bombardovanju 17. aprila 1999. godine u Batajnici.

Ogromna je povezanost između moje Milice i one Milice. Prvo po imenu, drugo po datumu rođenja, a treće po korenima. Svima nam je drago i iskreno smo počastvovani, jer je to devojčica koja je mučena i koja nas sve podseća na veliko stradanje Srba – kaže Miličina mama Maja Rakić.

Porodica Rakić potiče iz sela Kolunić kod Petrovca. O tragičnoj sudbini njihove, tada trogodišnje rođake Milice, pisao je celi svet.

A 24 godine posle, u Rakićima je rođena još jedna Milica. Tako od ove godine, Rakići 9. januara slave dva rođendana.

Sve nas je zatekla vest jer je Milica na svet trebala doći dva dana kasnije. Sveti Stefan je veliki svetac i veseo dan za sve nas, a još više jer je to sjećanje na pokojnu Milicu – ističe otac Milan.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Ubijena u kući

Milica Rakić je rođena u Beogradu 9. januara 1996. godine. Njeni roditelji su Žarko i Dušica Rakić. Ima starijeg brata po imenu Aleksa.

Između 9 časova i 30 minuta i 10 časova uveče, 17. aprila 1999. godine, trogodišnja Milica bila je pogođena fragmentom bombe, nalazivši se u kupatilu na drugom spratu svoje kuće i Ulici Dimitrija Lazarevića Raše broj 8, u Batajnici, predgrađu Beograda.

Kuća je bila udaljena 1 kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica.

Batajnica je bila meta NATO-a više puta u toku svog napada na Jugoslaviju, koji je trajao od marta do juna 1999. Miličina smrt bila je trenutna. U trenutku stradanja, devojčica je sedela na noši. U napadu je bilo ranjeno 5 civila.

Preminula Milica sahranjena je 19. aprila na Batajničkom groblju.

Kanonizacija i freska Milice Rakić

Slučaj tragične devojčicine smrti pokrenuo je inicijativu u nekim delovima srpske javnosti da Srpska pravoslavna crkva kanonizuje Milicu Rakić kao svetu.

U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi blizu grada Trebinje, u Bosna i Hercegovina je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice.

U to vreme, Srpska pravoslavna crkva je objavila da bi uzela u obzir kanonizaciju devojčice samo ukoliko bi njen kult bio široko rasprostranjen.

Dobrica Erić, naš poznati pesnik, napisao je pesmu „Čiko ja tebe gledam s neba“, u znak sjećanja na Milicu Rakić i svu djecu stradalu u NATO bombardovanju 1999. godine.

POVEZANE TEME:

ANINA ROĐAKA IZ SRBIJE: Cela porodica je u šoku, Brajan je predivan čovek, ne možemo da verujemo!

NAPAD NA SVETINJU: U Vukovaru porušeni spomenici na srpskom groblju!

SVE VIŠE DOKAZA PROTIV BAJDENA: Pronađena nova strogo poverljiva dokumenta!

Izvor: Luftika.rs
Foto: Luftika.rs

YOU MAY LIKE