Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO U SUBOTU OTKRIVA DEO ZABRANJENE ISTORIJE: Porodica američkog pilota koga su spasili Srbi na premijeri “Misije Halijard”!

U subotu 14.januara sa početkom od 20 časova biće održana velika premijera predstave “Misija Halijard” na sceni Irish Heritage Centra u Čikagu, a u izvođenju Srpskog pozorišta Čikago.

Predstavu je napisao i režirao Milan Andrijanić, podržala Halyard Mision Fondacija, a specijalni gosti na premijernom izvođenju biće članovi porodice jednog od američkih pilota koji je spasen tokom najveće akcije spašavanja američkih avijatičara tokom Drugog svetskog rata, a koja je, uz veliku podršku srpskog naroda i jedinica Jugoslovenske vojske u žpod komandom generala Draže Mihailovića, organizovana 1944. i 1945.godine sa teritorija okupirane Srbije i Bosne i Hercegovine.

SLAVNA ALI ZABORAVLJENA ISTORIJA: Predstava Misija Halijard otkriva istine koje su decenijama skrivane od nas

U publici će, naime, te večeri sedeti i Petrik i Robin Šajn (Patrick & Robin Shine), članovi porodice poručnika Donalda Parkersona iz Čikaga, koji je spašen iz Srbije 6. juna 1944. godine, jednim od prvih evakuacionih letova avionima B-17 američke avijacije.

Tom prilikom je u najpoznatijem čikaškom listu Čikago Tribjun (Chicago Tribune) objavljen i članak koji govori o spasavanju poručnika Parkersona, koji ovde objavljujemo zahvaljujući arhivama Halijard Fondacije.

Članak nam otkriva i to da je supruga poručnika Parkersona u trenutku njegovog spasavanja bila trudna, te da je neposredno po njegovom povratku u Čikago postao – otac!

Takođe, u tekstu se navodi kako su američki piloti spaseni iz Jugoslavije sa teritorije pod kontrolom generala (Dragoslava) Mihailovića.

USPOMENA NA HEROJSKI PODVIG: Članak

Sviu oni koji i dalje nisu nabavili karte za premijeru predstave “Misija Halijard” mogu to učiniti na sajtu Srpskog pozorišta Čikago – OVDE!

Predstava će biti izvedena na srpskom jeziku, ali uz prevod na engleskom, tako da možete pozvati i Vaše prijatelje Amerikance i druge da je pogledaju.

POVEZANI TEKSTOVI:

INTERVJU, MILAN ANDRIJANIĆ: Predstava o Halijard misiji donosi istorijsku istinu koja je dugo prikrivana

JOŠ JEDNA POBEDA HALIJARD MISIJE: Američki komandosi odali počast srpskom narodu i Draži Mihailoviću

MISIJA HALIJARD NA IKONI: Sveti Sava drži avion na nebu, Draža u Pranjanima ispraća američke pilote! (FOTO)

AMERIČKI PITOMCI U PRANJANIMA: Oduševljeni gostoprimstvom srpskog naroda, inspirisani Misijom Halijard! (FOTO)

Tekst: A.K. Foto: Halijard Fondacija

YOU MAY LIKE