Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

‘OVDE ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA’: Najhrabriji su tražili krunu cara Dušana, ali uska pećina i dalje krije svoje tajne! (FOTO)

Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad. Prema narodnom verovanju kad su se Srbi povlačili i sklanjali od Turaka kroz nepristupačne predele, sa sobom su nosili stotine drvenih sanduka punih zlata i srebra, koje su morali da sakriju.

U potragu za krunom cara Dušana šumovitim stazama uputili su se mnogi, ali niko je nije pronašao. Zato se legenda nikad ne završava, jer pojedinci veruju da će baš oni biti te sreće. Meštani sela Ostra i sami su pokušavali da uđu u pećini, ali kako kažu, brzo su se iz nje vraćali svojim kućama.

“Teren je jako neristupačan, tokom vremena pećina se suzila i kroz nju sada mogu da prođu samo najspretniji. Postoje priče da ona izlazi na Rudniku, ali to još uvek nije proverio niti prošao do kraja. Ako blago postoji, onda je izuzetno dobro skriveno i ne može se tako lako naći. Legenda kaže da ga čuva ogromna zmija i da je zato nedodirljivo”, rekao je za RINU, Miroslav Anđelić iz Ostre.

Da ove priče zaista imaju osnova potvrđuje i činjenica da je o blagu Nemanjića pisao i Čedomilj Mijatović u romanu “Rajko od Rasine” davne 1892. godine i po njemu na „mitskoj planinini, punoj pećina, zmija i izvora“ nalazi se skrivena riznica srpskih srednjovekovnih vladara.

Osim što se pretpostavlja da je puna blaga, pećina na Ostrici je i izuzetno arheološko nalazište, u kom su pronađeni ostaci života davnih predaka. Iznad nje smešteno je i veliko vizantijsko utvrđenje Sokolica, koje datira od petog veka. Osmatračnica i puškarnica postavljene su tako da gledaju na ceo sliv zapadne Morave.

“Najstariji ostatci ovde se mogu pronaći iz bakarnog doba i od 2000. godine pre nove ere, a prvi tragovi života ovde su utvrđeni tokom bronzanog doba, pa je Sokolica jedno od najinteresantnijih istorijskih nalazišta u ovom kraju, koje može imati izuzetan turistički potencijal”, izjavila je Delfina Rajić, direktor Narodnog muzja u Čačku.

Svake godine kroz selo Ostra prođe na desetine zaljubljenika u prirodu i istoriju, a oni najsmeliji se okušaju i u potrazi.

“Viđali smo ih da nose i alat, spremaju se za kopanje. Кako su prošli to niko ne zna. Možda je neko i našao blago i ćuti”, zaključio je kroz osmeh Miroslav.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE