Chicago, IL
46°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 10mph N
Humidity: 93%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
46°F
46°F
46°F
46°F
48°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 11 months ago

By Serbian Times

OVDE SE PRAVI ČUVENI KAČAMAK: Specifičan ukus privlači na hiljade posetilaca na zapad Srbije! (FOTO)

Brdsko područje Azbukovica smešteno na zapadu Srbije i na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom naseljeno je još od praistorijskog doba, a vekovima unazad je specifično po nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji. Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji.

Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjnice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca. Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je – azbukovački kačamak.

Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi – kaže domaćica Svetlana iz Ljubovije i otkriva recept za njegovo spremanje.

U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri. U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašno da se dobije gusta kaša i malo se posoli. Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko – objašnjava Svetlana.

Za azbukovačku kuhinju često se kaže da je to hrana sa dušom, a osim čuvenog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Polovina maja je rezervisana za ovu tradicionalnu manifestaciju.

Imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije, ali sa jednim ciljem, da predstave, u najlepšem svetlu azbukovačku kuhinju koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Do Pijavio se zaista veliki broj ekipa, a pripremljen je i veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste – istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE