Connect with us

Srbija

OVA BAKA JE HEROJ: Danica volontira u 84. godini života!

Published

on

Osamdesetčetvorogodišnja Beograđanka Danica Šmic aktivno volontira već punih pedeset godina. Volonterski staž nije joj prekinula ni pandemija koronavirusa – naprotiv.

Beograđanka Danica Šmic uputila se 29. decembra 1970. godine u predstavništvo Crvenog krsta u Beogradu kako bi se učlanila, sa ciljem da pomaže ljudima, te svojim doprinosom, kako navodi, učini da ovaj svet bude bolje, pravednije i humanije mesto za život.

Danas, 50 godina kasnije, gospođa Danica je i dalje ponosni član ove organizacije, a na volontiranje gleda kao na sastavni deo svog života.

“Kad sam položila za dobrovoljnog bolničara, tada je bila Jugoslavija, i u legitimaciji piše da sam osposobljena za pomoć i negu ranjenih i u ratu i u miru. Tako da sam to zavolela i to mi je sastavni deo života, kao vazduh koji dižem”, kaže Danica i ponosno pokazuje svoju legitimaciju.

VOLONTERKA PUNIH 50 GODINA: Za Danicu Šmic volontiranje je stil života

Gospođa Šmic pamti da su u vreme njene mladosti ljudi bili više upućeni jedni na druge i da im volontiranje nije bilo strano. Danas, kako kaže, situacija je malo drugačija. Ona navodi da se solidarnost mora negovati i u dobru i u zlu.

“Kada uporedim sa današnjim vremenima, tada je mnogo više bilo volontera, bile su aktivne mesne zajednice, civilna zaštita, borci, ali smo se mnogo više družili i pomagali. Ne kažem, i danas pomažemo, mi smo narod koji voli da pomaže, ali smo i zaboravni. Pomaganje treba da nam bude deo života, svakodnevno da negujemo”, naglašava ona.

ČUDO OD ŽENE: Volonterski staž nije joj prekinula ni pandemija koronavirusa

Voloniranje je gospođi Šmic donelo puno lepih uspomena, ali su joj najdraže one koje vezuje za pomaganje štićenicima iz doma za nezbrinutu decu.

O svom volonterskom radu gospođa Šmic uredno vodi i dnevnik, kako niko ne bi ostao uskraćen za pomoć ili zaboravljen.

Situacija sa koronavirusom neke od nas je potpuno udaljila jeden od drugih. Neki su zaboravljeni, nekima je potrebna svakodnevna pomoć, a nekom samo prijatelj koji bi ga saslušao. Zato smo se sa gospođom Šmic uputili do najstarijih sugrađana kojima ona nesebično pomaže i tokom epidemije, iako i sama pripada redu onih koji su u većem riziku od zaraze.

PROČITAJTE JOŠ:

GODFRI U DRUŠTVU SRPSKIH TKALJA: Ambasador SAD u Srbiji pazario dva ćilima!

SRBIN PIŠE ISTORIJU ČIKAGA: Došao sa Kosova kao dete, a sad je vlasnik čuvenog lokala u kome su filmove snimali Tom Kruz i Liz Tejlor (VIDEO)

NAJMOĆNIJI SRBIN U SVETU NAUKE: Dr Cmiljanović lansira vakcinu protiv Kovida-19!

“Volonter bez terena je… to je jedno sa drugim spojivo, jer vi na terenu bolje vidite i upoznate osobu i želite da razgovarate s tom osobom. A poseta starijih i usamljenih osoba je veoma korisna, to je najdelotvorniji lek, treba ih posetiti, da se one ne osećaju usamljeno i zaboravljeno u društvu”, navodi Danica.

Rešenje protiv usamljenosti gospođa Šmic pronašla je i za one starije sugrađane koji žive van Beograda. Sa njima se, kako navodi, redovno čuje telefonskim putem, te im pruža podršku, posebno onima koji se osećaju usamljeno i odbačeno.

Izvor: N1 Foto: Printscreen / N1

Advertisement