Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

OTREŽNJUJUĆA PORUKA ISTORIČARA NA 101. GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA BEOGRADA: “Ovde su nekada živeli Srbi – časni, rodoljubivi i nepokolebljivi – naši preci, a kakvi smo to mi njihovi potomci?”

Na današnji dan povodom 101 godine od oslobođenja Beograda od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu 1. novembra 1918. godine, oglasio se istoričar Dejan Ristić. On je u nekoliko redova najbolje opisao sa kakvim nemarom pristupamo ovoj temi, herojskoj pobedi naših predaka, na koju smo, čini se, kolektivno zaboravili.

“Beograd se lagano budi i trezni nakon ,,Noći veštica” koju je i ove godine radosno obeležavao. Beograđani će danas, mahom, prepričavati događaje od prethodne večeri… podsećati se ludih žurki kojima su prisustvovali, ,,originalnih” kostima koje su nedeljama osmišljavali i pravili, potoka alkohola i hrane koje su noćas uneli u sebe.

Neki sasvim drugi Beograđani, u ovo isto jutro pre punih stotinu jednu godinu, a bili su to pripadnici Sedmog pešadijskog puka Dunavske divizije, ponosno su stupali u svoj tek oslobođeni rodni i prestoni grad”, dao je on paralelu dva Beograda.

Srpsku vojsku opisuje kao “div-junake koji su nakon četiri ratne godine srcem jurišali ka svom Beogradu, želeći da ga oslobode”.

Trenutnu situaciju vidi ovako:

“Danas, na veliku i slavnu godišnjicu oslobođenja prestonice u Prvom svetskom ratu, Beograd posrće pod teretom stvarnog i duhovnog mamurluka nesvestan veličanstvenog dana koji je svanuo”.

“Grad nije okićen zastavama pobede”.

“Beograđani nemaju osmeh na licu”.

“Osećaj ponosa odavno je iščileo”.


“U beogradskim školama danas deci niko neće govoriti o slavnom događaju. Sa prestoničkih crkava neće se začuti zvuk zvona u čast pobede, niti sa Beogradske tvrđave kanonada topova počasne artiljerijske paljbe.
Beograđani danas neće sa ponosom zapevati himnu i odati počast svojim slavim pradedovima. ,,Pobednik” će setno i prekorno spustiti svoj pogled na sve nas, današnje Beograđane”.

“Naši političari će se danas, kao i svake godine, rastrčati po gradu da, uz prisustvo kamera, ispolažu vence na nekoliko uobičajenih lokacija. Ni oni, baš kao ni većina nas Beograđana, neće biti svesni značaja ovog događaja. No, ne mogu se oteti utisku da bi jedan od tih venaca mogao da na svojoj lenti nosi natpis: ,,Ovde su nekada živeli Srbi – časni, rodoljubivi i nepokolebljivi”. To su bili naši preci. Pitanje je kakvi smo to mi njihovi potomci!”, zapitao je istoričar Ristić.

Svoju poruku je završio rečima: “Živeo Beograd!”, “Živela Srbija!” i “Srećna nam sloboda!”.

TEKST: Serbian Times

YOU MAY LIKE