Connect with us

Srbija

GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU: 101 godina od slavnog podviga srpske vojske

Published

on

Proboj Solunskog fronta počeo je u noći između 14. i 15. septembra 1918. godine, a već 1. novembra, pre tačno 101 godinu, Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu. Srpski vojnici predvođeni vojvodom Petrom Bojovićem oslobodili su Beograd, udaljen čak 600 kilometara, čisteći neprijatelje pred sobom, kao da su krpene lutke…

Boreći se u završnici Prvog svetskog rata, srpska vojska uspela je da za samo 28 dana pređe 450 kilometara i oslobodi današnju prestonicu, a u grad su prve ušle Drinska, Moravska i Dunavska divizija.

Istoričari smatraju da je u napredovanju prema Beogradu vrlo važno je bilo i to što je srpska vojna komanda o svakoj akciji razmišljala unapred.

Srpska komanda je želela da pri oslobađanju prestonice gubici budu što manji i da se ne ponovi stravično artiljerijsko bombardovanja grada kao 1915. godine. Želeli su da, kao oslobodioci, sačuvaju bar ono malo građevina i infrastrukture koji su ostali iz predratnog Beograda.

Tog 1. novembra 1918, posle nezadrživog naleta Dunavske, Moravske i Drinske divizije, već ujutru na ulicama Beograda pojavile su se prve komite, a oko 10.30 u grad je prodro konjički eskadron Dunavske divizije i izbio na Kalemegdan. Već oko 13 sati poslednji okupatorski vojnici napustili su Beograd, rušeći za sobom mostove. Oko 15 sati Moravska i Dunavska divizija su se našle na liniji Veliki Vračar – Banjica – Topčidersko i Banovo brdo. Glavnina Dunavske divizije i francuska teška artiljerija, na Torlak su stigle 1. novembra oko 17 časova.

Ivan Živaljević, komadant Konjičkog diviziona Dunavske divizije, bio je prvi srpski oficir koji je posle 45 dana ofanzive ušao u Beograd.

Po zauzimanju prestonice, srpske trupe ne staju, već 2. novembra nastavljaju borbe i oslobađaju Banat, Srem, Bačku, Slavoniju…

Trećeg novembra oslobođena je čitava Srbija, uz strahovite gubitke.

Nakon oslobođenja Beograd je postao prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Herojstvo branilaca Beograda bilo je ogromno, toliko da su ipresionirali i samu neprijateljsku vojsku. Maršal fon Makenzen je u znak herojstva i divljenja na Banovom Brdu podigao spomenik herojima odbrane Beograda. Po okončanju Velikog rata dobio je Krst viteza Legije časti od Francuske za hrabro držanje u ratu.

Ovaj datum nema status zvaničnog praznika u Republici Srbiji.

IZVOR: Agencije/Wikipedia/Serbian Times

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement