Chicago, IL
70°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 14mph NNE
Humidity: 51%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 7
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
68°F
68°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F
73°F / 57°F
70°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OTKRIVEN UZROK TRAGEDIJE U GRČKOJ: Vozovi bili na istom koloseku, šef stanice napravio kobnu grešku! (VIDEO)

Raste broj mrtvih u sudaru vozova u Grčkoj, a prema prvim indicijama, tragična nesreća u kojoj je poginulo najmanje 36 osoba i povređeno više od 80, pripisuje se ljudskoj grešci.

Iako je prerano da se rasvetle svi aspekti kobne tragedije, prve indicije govore da su se dva voza direktno sudarila, verovatno velikom brzinom.

Procenjuje se da šef stanice u Larisi nije okrenuo ključeve, preko kojih se na čvorovima mehanički reguliše prolaz vozova, šaljući dva voza na istu liniju, prenosi Srbija Danas, pozivajući se na ERT.

Predsednik mašinovođa OSE, gospodin Kostas Genidunijas, rekao je da je svetlosna signalizacija funkcionisala, tragedija je mogla da se izbegne.

Mogući uzrok sudara nije odmah bio jasan. Policija je ispitivala dvojicu železničkih službenika, ali oni nisu privedeni.

Šef železničkog sindikata rekao je lokalnim medijima da nije siguran kako se nesreća u mogla desiti.

I Janis Ditsas, predsednik sindikata železničkih radnika, rekao je za ERT da uprkos 40 godina iskustva ne može da kaže ko je kriv za nesreću. Dodao je da je jedina uteha što se nesreća nije dogodila unutar tunela u blizini.

Vozovi su se sudarili neposredno ispred doline Tempi, klisure koja razdvaja regione Tesalije i Makedonije, oko 378 km severno od Atine.

Kostas Agorastos, regionalni guverner oblasti Tesalije, rekao je za grčku televiziju Skai da su se dva voza sudarila velikom brzinom.

-Vagon jedan i dva više ne postoje, a treći je iskočio iz šina – rekao je on.

Spasioci sa farovima radili su u gustom dimu, izvlačeći komade iskrivljenog metala iz automobila u potrazi za zarobljenim ljudima. Drugi su pretraživali teren baterijskim lampama i proveravali ispod olupine. Veruje se da je nekoliko mrtvih pronađeno u vagonu-restoranu blizu prednjeg dela putničkog voza.

Zvaničnici bolnice u obližnjem gradu Larisa rekli su da je najmanje 25 povređenih zadobilo ozbiljne povrede.

-Proces evakuacije je u toku i odvija se u veoma teškim uslovima zbog ozbiljnosti sudara između dva voza – rekao je Vasilis Vartakojanis, portparol grčke vatrogasne službe.

“Hellenic Train”, glavnu grčku železničku firmu, kupila je “Ferrovie dello Stato Italiane” 2017. i sada je u potpunosti kontrolše “Trenitalia”. Firma se bavi prevozom putnika i tereta. Glavna linija na kojoj se nude dnevne veze je Atina-Solun.

U putničkom vozu bilo je 350 putnika, a u teretnom oko 20 železničara.

Svedok Vasillis Polizos je rekao da je putnički voz vozio oko 160 km/h kada se nesreća dogodila dodavši: – Došlo je do jasnog čeonog sudara.

-Prva slika je bila zastrašujuća jer je bilo toliko velikih komada čelika. Vozovi su potpuno uništeni, i putnički i teretni – rekao je.

POVEZANE TEME:

STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE: U sudaru vozova poginule najmanje 32 osobe, strahuje se da je broj stradalih puno veći (VIDEO)

ZEMLJOTRES U CRNOJ GORI: Tresli se Bar i primorje, jačina 3,3 Rihtera!

JEZIVA TRAGEDIJA U BUGARSKOJ: Najmanje 18 mrtvih migranata nađeno u napuštenom kamionu!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News

YOU MAY LIKE