Connect with us

Istorija

OTKRIĆE GENERACIJE KOD PUSTE REKE: Iz utrobe brda izranjaju ostaci 24 srednjovekovna naselja!

Published

on

Nakon dvomesečnog istraživanja, arheolozi leskovačkog Narodnog muzeja napravili su mapu lokaliteta na području opštine Bojnik. Evidentirano je 146 arheoloških nalazišta, od čega 66 novootkrivenih. Rezultate projekta predstavili su u monografiji i filmu.

U svakom od 39 sela bojničke opštine arheologe je dočekala zanimljiva priča. Na svakom koraku tragovi naselja, crkava, utvrđenja iz praistorije, rimskog, ranovizantijskog i perioda srednjeg veka.

Figurine pronađene u selu Mijajlici stare su 7.000 godina.

„Najviše ima neolitskih lokaliteta i to iz mlađeg neolita. U pitanju je vinčanska kultura, vinčanska kulturna grupa. Mi smo iz tog perioda naišli na jedan potpuno novi lokalitet. U pitanju je lokalitet na imanju Vasića u selu Mijajlici”, objasnio je kustos, arheolog Vladimir Stevanović.

Ono što se vekovima naslućivalo, nedavno je otkriveno.

Utvrđenje Mali kamen iz 6. veka, jedan od vrhova Radana na 1.000 metara nadmorske visine, leskovačkim arheolozima donosi nova saznanja.

„Na teritoriji opštine Bojnik nalazi se izvorište, odnosno kaptaža za akvadukt kao i jedan deo kanala kojim je voda sprovođena do Caričinog grada”, dodala je Julijana Pešić, kustos, arheolog.

Oblast Puste reke prvi put se pominje u spisima u 12. veku pod nazivom Župa reke.

Pripadala je Stefanu Nemanji. Na oranicama, pored puta, iz utrobe brda izranjaju ostaci 24 srednjovekovna naselja.

„Na osnovu keramičkih nalaza, bronzanog prstenja, vrhova kopalja kao i ostataka samih sakralnih objekata, može se govoriti o gustoj naseljenosti ovih oblasti pre svega planinskih”, kaže kustos, arheolog Smilja Jović.

Rezultati dvomesečnog rada na terenu pretočeni su u monografiju i dokumantarni film.

„Naš cilj jeste prezentacija ovih lokaliteta kroz ovu knjigu, ali i zaštita ovih lokaliteta, pre svega onih najznačajnijih, kao što je lokalitet Kale u Gornjem Brijanju, koji je dosta devastiran, rekao je Vladimir Stojanović, rukovodilac projekta.

Tim arheologa leskovačkog Narodnog muzeja, uz podršku Ministarstva kulture, u narednih šest godina istražiće čitav Jablanički okrug.

Od oktobra ih očekuje mnogo posla u lebanskoj opštini.

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS Video

Advertisement