Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

OSTAJE SAMO POTPIS: Vlada Crne Gore i Sinod SPC usvojili odluku o Temeljnom ugovoru!

Vlada Crne Gore usvojila je odluku o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Od 18 prisutnih ministara, za je glasalo 13 ministara, pet je izuzelo mišljenje.

Premijer Dritan Abazović je, bez obzira na prigovore Krivokapića i Konjevića o kvalifikovanoj većini, proglasio da je tačka usvojena, i rekao da postoji mogućnost da se glasanje ponovi na narednoj sednici ili elektronski.
Mišljenje su izdvojili ministri Ranko Krivokapić, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

“Ako bude trebalo, za sedam dana će se opet glasati. Ja ne mogu da govorim u ime ljudi koji danas nisu ovde kako žele da glasaju, ako bude dilema, nikakav problem nije da na narednoj sednici elektronski glasamo”, rekao je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Problem je nastao jer je u pitanju tačka koja je od vitalnog nacionalnog interesa, za koju je, prema usmenom dogovoru u Vladi Crne Gore potrebna kvalifikovana većina glasova.
Da bi stavila tačku na nagađanja o tome da li je dokument prihvaćen, Vlada je u saopštenju navela samo kratko: “Vlada je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve”.

Na sednici Vlade najglasniji protiv predloženog nacrta bio je ministar Raško Konjević koji je tražio dodatne konsultacije u vezi sa predloženim Temeljnim ugovorom.

“Konsulatacije oko ovog teksta se moraju obavljati pre usvajanja, i ako se usvanjanje desi bez toga, ova Vlada je izgubila većinu i podnećemo zahtjev za izbore”, kazao je Konjević koji je naveo da za ovakav potez vlada gubi podršku 35 poslanika Skupštine.

Abazović je kazao da ovakve izjave su ucenjivačke, a da on nije ikebana i da neće podleći pod uticaj onih protiv kojih se politički bori.

“Ja se ne kolebam ni jedne sekunde, kao ni za jednu političku odluku u životu”, poručio je on.

Kako je dodao, oni koji hoće da ruše Vladu, su povezani sa organizovanim kriminalom i švercom cigareta. Ovo nema veze sa vjerom, već je ovo, kako je kazao, pokušaj da se vrati biznis koji je vredeo 500 miliona evra godišnje.
“Nisam molio za podršku manjinskoj vladi, pa neću ni da se održi”, poručio je Abazović.

Ministar Ranko Krivokapić zatražio je da se glasanje odloži do jeseni, a prema njegovim rečima Vlada ide u suicid.

“Ova Vlada želi da svesno ili nesvesno, sebe oburda, znanjem ili neznanjem, i zasutavi Crnu Goru ka Evropskoj uniji. Sa svojim političkim uverenjem sačekaću da vreme to pokaže. Moguće je i da nešto više znam, nije sigurno, ali je moguće”, kazao je on i predložio da se ovo pitanje odloži do jeseni i do izveštaja Evropske unije.

Sinod SPC usvojio tekst Temeljnog ugovora sa CG

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da je Sinod Srpske pravoslavne crkva (SPC) usvojio tekst Temeljnog ugovora o odnosima SPC i Crne Gore, navodeći da očekuje da ga dve strane uskoro i potpišu čime bi stupio na snagu.

„SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori, ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odosi sa Crnom Gorom“, rekao je Raković za Radio televiziju Srbije (RTS), precizirajući da je Sinod u petak usvojio nacrt ugovora čime je postao predlog.

On je rekao da je Temeljni ugovor važan da se urede međusobna prava i obaveze Crne Gore i SPC, da se još jasnije precizira status SPC u Crnoj Gori, i da se on odredi prema tamošnjem zakonu o verskoj slobodi.

Raković, koji je i analitičar crkvenih zbivanja, naveo je da nema nikakvih dilema da ga je juče usvojila i Vlada Crne Gore, jer ona odlučuje prema svom poslovniku, prema čijim odredbama je, kako navodi, za odluku dovoljno 50 procenata plus glas jednog od ministara.

„Bilo je više nego dovoljno glasova. Eventualno ponovljeno glasanje može se odnositi samo za ova tri člana vlade koji nisu bili na sednici, ali ni to se neće dogoditi. Odluka je doneta, vlada Crne Gore je sinoć uputila saopštenje da je usvojila nacrt ugovora i ta stvara je gotova“, rekao je Raković.

Prilikom nedavno susreta patrijarha Porfirija i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, u Patrijaršiji, rečeno je da postoji saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali mora da se sprovede predviđena procedura.

Patrijarh Porfirije je objasnio da tekst „koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i tu bude potvrđen“, i da će naknadno, ako sve bude u redu, biti preciziran datum potpisivanja.

Protest ispred zgrade Vlade Crne Gore

Nakon što je vlada usvojila predlog teksta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom ispred zgrade izvršne vlasti došlo je do incidenta među građanima koji su protestovali.

Oni su blokirali saobraćajnicu ispred zgrade vlade naizmenično prelazeći ulicu sa jedne na drugu stranu.

Pokušali su da probiju zaštitnu ogradu, a onda su i zapevali himnu. Uključili su i sirene za uzbunu. Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković pokušao je da se probije do zgrade vlade ali ga je policija u tome sprečila, navodi portal.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pozdravio je današnje izglasavanje u vladi teksta Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne ckrve i poručio da očekuje i ispunjenje obećanja o inicijativi Otvoreni Balkan.

Odluku je pozdravio i lider DNP-a Milan Knežević, koji je napisao da mu je žao što bivši premijer Zdravko Krivokapić nije imao hrabrost Abazovića da usvoji Temeljni ugovor.

Savetnik potpredsednika Vlade Vladimira Jokovića, Vladimir Pavićević smatra da je Vlada ovim potezom stavila tačku na pitanje Temeljnog ugvoora sa SPC.

“Ugovorom se uvažava princip sekularnosti države, potvrđuje sloboda v eroispovesti i u celosti regulišu odnosi između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Idemo dalje”, naveo je Pavićević na Fejsbuku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews / N1
Foto: Printscreen Instagram @dritanabazovic

YOU MAY LIKE