Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

OSNIVAČ AZOVA CITIRAO BANDERU, PA PRIZNAO: Mnogi naši pripadnici su nacionalisti!

Andrij Bilecki, osnivač ozloglašenog bataljona Azov i bivši poslanik Vrhovne Rade Ukrajine, priznao je novinarima londonskog lista Financial Times da su mnogi borci te jedinice nacionalisti, pritom citirajući nacističkog kolaboratora Stepana Banderu.

Bilecki, koji je kao poslanik bio deo Nacionalnog korpusa, političkog krila povezanog sa bataljonom Azov, rekao je za Fajnenšel tajms telefonom iz Кijeva kako su oni “kičma odbrane Marijupolja”, dodajući da trenutno ima oko 1.500 boraca Azova u gradu.

“Mi predvodimo u najozbiljnijim bitkama”, rekao je on.

Bilecki, koji je 2008. godine bio suosnivač Socijalno-nacionalne skupštine, grupacije najekstremnijih nacionalističkih ukrajinskih političkih partija, tvrdi da se većina pripadnika Azova bori u jedinicama teritorijalne odbrane Ukrajine, uključujući više od hiljadu njih u Harkovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine nije komentarisalo cifre.

Govoreći za Fajnenšel Tajms, Bilecki je insistirao kako su “većina boraca Azova patriote”,a “mnogi od njih su nacionalisti”.

“Ali većina Ukrajinaca danas su nacionalisti”, dodao je, citirajući tako Stepana Banderu, kvislinga optuženog da je sarađivao sa nacistima protiv Sovjeta tokom Drugog svetskog rata.

Bilecki je istakao i kako je Stepan Bandera među “herojima koje građani poštuju”.

Optužbe ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je kao povod za napad na Ukrajinu naveo “denacifikociju” Ukrajine, primorao je bataljnon Azov i njegove pristalice da pokušaju da “promene imidž” i označe optužbe za neonacizam kao “rusku propagandu”.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ovog meseca je dodelio zvanje heroja Ukrajine komandantu Azova, a želju Rusije za “denacifikacijom” i “demilitarizacijom” Ukrajine “potpuno neshvatljivom”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / On Demand News

YOU MAY LIKE