Chicago, IL
39°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 6mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

NOVI AMERIČKI AMBASADOR STIGAO U SRBIJU: Kristofer Hil danas preuzima dužnost u Beogradu!

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil stigao je u Beograd, a danas bi trebalo da preda akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Hil je na beogradski aerodrom sleteo sa suprugom, gde ih je dočekao otpravnik poslova ambasade SAD i poželeo im dobrodošlicu.

Hil je sredinom ovog meseca položio zakletvu, dok je pripreme za dolazak počeo mnogo ranije.

“Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću. Stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja”, naveo je prilikom polaganja zakletve.

Kristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu bio od novembra 2019. godine. Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji.

Hil je bio specijalni izaslanik SAD za Kosovo i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra pred Odborom za spoljne poslove Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, rekao da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je naveo da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda. Tokom pretresa Hil je dodao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

Ambasador Hil je inače diplomatsku karijeru počeo upravo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a po po povratku u region preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir.rs
Foto: Printscreen Twitter @USEmbassySerbia

YOU MAY LIKE