Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 3mph S
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
81/64°F
75/54°F
59/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

OSKRNAVLJEN SPOMENIK SRPSKOG NOBELOVCA: Lopov odneo knjigu, olovku i naočare! (FOTO)

Prije nepuna dva meseca u okviru manifestacije “Konzulska vremena” u Travniku je kod Gradske biblioteke postavljena skupltura nobelovca Iva Andrića. Skulptura je postavljena na klupi u sedećem položaju u karakterističnom kaputu sa svezanom maramom oko vrata i neizostavnim naočarama.

Postavka je koncipirana tako da omogućava fotografisanje prolaznika sa skulpturom Ive Andrića. Ovakve postavke nalazimo u svim evropskim i svetskim metropolama i velike su turističke atrakcije koje promoviraju lik i delo značajnih umetnika, naučnika i zaslužnih građana kakav je zasigurno i Ivo Andrić.

Nisu prošla ni dva meseca, a našem nobelovcu fale olovka, knjiga i naočare sa glave.

Uvidom u snimke video-nadzora JU Gradska biblioteka Travnik utvrđeno je da su za to “odgovorni” mališani koji uglavnom iz radoznalosti skulpturu diraju, čupaju, penju se i slično.

Naime, iako koncipirano da omogući fotografisanje prolaznika ovo umetničko delo zahteva određenu pažnju i to pre svega roditelja i odraslih kako se ovo ne bi ponavljalo.

Gradska biblioteka Travnik će o vlastitom trošku zameniti oštećene delove, a ubuduće snimke videonadora uz zahtev za naknadu štete proslediti nadležnim organima.

PROČITAJTE VIŠE:

IGOROVO SRCE NASTAVILO JE DA KUCA: Dušanka je izgubila sina, ali je odlučila da spase njegovog imenjaka!

SRPSKI KAMION DRUGI NAJLEPŠI U AMERICI! Naša kompanija osvojila srebrnu medalju na izboru za najlepšeg “teškaša” SAD! (VIDEO)

INTERVJU, MILOŠ VESIN: O braku i razvodu, ljubavi i emocijama, deci i roditeljima, depresiji i narcisoidnosti, veri i virusima… (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Centralna.ba

YOU MAY LIKE