Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 1 year ago

By admin

OPTUŽNICA OD 305 TAČAKA: Masovni ubica iz gej kluba u Koloradu se tereti za zločin iz mržnje!

Protiv osumnjičenog za napad u gej klubu u Kolorado Springsu, u kojem je ubijeno pet osoba a ranjeno 17, u utorak je podignuta optužnica od 305 tačaka, među kojima su zločini iz mržnje i ubistvo.

Istražitelji su saopštili da je 22-godišnji Anderson Li Oldrič ušao u Klub Q, u kojem se okupljaju pripadnici LGBTQ zajednice u uglavnom konzervativnom Kolorado Springsu, nešto pre ponoći 19. novembra i počeo da puca iz poluautomatske puške. Napad su zaustavili gosti kluba koji su savladali Oldriča.

Oldrič je držan u pritvoru po optužbama za zločin iz mržnje, ali su tužioci prethodno naveli da nisu sigurni da li će ostati pri tome i da je potrebno da procene da li ima dovoljno dokaza da je počinjeno krivično delo motivisano predrasudama.

Okružni tužilac Majkl Alen rekao je da optužbe za ubistvo predviđaju najoštriju kaznu – verovtano doživotnu kaznu zatvora – ali je naglasio da je važno da se zajednici pokaže da se zločini iz mržnje neće tolerisati, ako budu postojali dokazi da su počinjeni.

Alen nije izneo detalje optužbi na sudskom pretresu u utorak, ali je rekao da obuhvataju “mnoge tačke zločina motivisanih predrasudama”.

Na kasnijoj konferenciji za novinare, odbio je da govori o tome koje su dokaze tužioci pronašli da potkrepe optužbe za zločine iz mržnje.

“Nećemo tolerisati poteze protiv članova zajednice zasnovane na njihovom seksualnom identitetu. Pripadnici te zajednice se predugo maltretiraju, zastrašuju i zlostavljaju”, poručio je Alen.

Oldriča je, prema sudskim dokumentima, uhapsila policija u klubu. Prema izjavama očevidaca, Oldrič je prvo pucao na okupljene za šankom, a zatim na goste koji su plesali.

Više od godinu prije napada, uhapšen je po optužbi da je pretio bombom, što je dovelo do evakuacije oko 10 kuća. Oldrič je pretio svojoj porodici ručno izrađenom bombom, municijom i oružjem, saopštile su tada vlasti.

Priveden je zbog pretnji i otmice, ali je slučaj kasnije po svemu sudeći zapečaćen i nije poznato što se dogodilo sa optužbama. Nema javno dostupnih informacija koje bi sugerisale da je tim povodom osuđen.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Colorado Springs Police Department

YOU MAY LIKE