Connect with us

aktuelno

OPASAN VAZDUH U SRBIJI: Beograd najzagađeniji grad na svetu

Published

on

Sa koeficijentom štetnih čestica 380 – kvalitet vazduha je označen kao “opasan”, a Beograd je po zagađenju daleko ispred ostalih gradova na listi – skoro duplo više od drugoplasiranog Čiang Maja na Tajlandu, Kijeva (Ukrajina), Zagreba (Hrvatska), Osake (Japan)…

Od jutros je Beograd po merenjima sajta Air visual ponovo najzagađeniji grad na svetu.

Sa koeficijentom štetnih čestica 380 – kvalitet vazduha je označen kao “opasan”, a Beograd je po zagađenju daleko ispred ostalih gradova na listi, navodi se na tom portalu.

Slične podatke daje i Gradski zavod za javno zdravlje, koji je stepen zagađenja svrstao u “jako zagađen”.

VAZDUH JAKO ZAGAĐEN I NA PERIFERIJI BEOGRADA:

Naime, na sajtu Beoeko takođe stoji da je vazduh u Beogradu u 7.00 časova bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti.

“Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije”, stoji u zvaničnom upozorenju.

Konačno, skoro identične brojke su i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh je u poslednjoj kategoriji zagađenosti (“jako zagađen”) ne samo na Starom gradu, Novom Beogradu, Mostaru, već i na Vračaru, u Obrenovcu, Pančevu, kao i na mernim mestima Novi Sad (Rumenačka), Beočin (Centar), Smederevo (Centar), Bor (Gradski park).

OPASAN VAZDUH: Jutros gore nego na Tajlandu, Ukrajini i Japanu

Konačno, prema podacima sajta Air Visual Beograd je u 8.00 časova bio najzagađeniji grad na svetu sa koeficijentom 378, skoro duplo više od drugoplasiranog Čiang Maja na Tajlandu, Kijeva (Ukrajina), Zagreba (Hrvatska), Osake (Japan)…

Nadležne službe još se nisu oglasile zbog čega je došlo do ovog zagađenja koje je poprilično neobično s obzirom na veoma smanjen saobraćaj na ulicama, s obzirom da mnogi građani zbog epidemije koronavirusa sede u svojim domovima i rade od kuće.

IZVOR: N1/Blic FOTO: Printscreen/Airvisual

Advertisement