Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By admin

“OPANČIĆI” NA TURNEJI: Srpska deca iz Njujorka igraju folklor po Srbiji i Makedoniji

Srpska kultura se decenijama naizmjenično ismijava i oplakuje, te kako je u poniranju, te kako se izopačila, a za primjere toga se navodi tzv. rijalitiji, Zadruge, Farme, Grand, raznorazne umjetnice-sponzoruše itd.

Prava srpska kultura, ona narodna, ona koja ne podliježe ocjenama i uticajima bjelosvjetskih trendsetera, i kojoj se oni čak često i izruguju kao prevaziđenoj i nazadnoj, živi neometano, širi svoja krila, igra i pjeva, i to ne samo u srpskim zemljama, nego i širom srpskog rasijanja.

U sred Njujorka, pri Srpskom klubu u opštini Kvins, već 27 godina djeluje kulturno-umjetničko društvo pod nazivom ”Opančići”, a ono je samo jedno od tri plesna ansambla koje njeguje srpsku tradiciju u njujorškoj oblasti. Ovog ljeta će ovi mladi izvođači srpskih tradicionalnih igara svoju vještinu i talenat po drugi put pronijeti i po otadžbini.

SRBIJI U POHODE

Prema riječima Bogdana Tešovića, predsjednika ”Opančića”, turneja kreće iz Beograda 15. jula. ”Odatle ćemo za Ohrid, zajedno sa KUD-om ‘Karanovac’ iz Kraljeva, koji je i naš zvanični domaćin,” kaže Tešović. ”Iz Ohrida se vraćamo na koncert u Kraljevu i Vrnjačkoj banji, a gostovaćemo i u ‘Žikinoj šarenici’. Potom nastupamo u Valjevu, sa KUD-om ‘Abrašević’, u Novom Sadu sa KUD-om ‘Sonja Marinković’, pa u Despotovu i, na kraju, u Jakovu.”

Zarad potpunog doživljaja Srbije, dodaje Tešović, ”Opančići” će usput obići i manastire Žiču i Studenicu, srednjevijekovni grad Maglič i etno-selo Lopatnicu, a prespavaće i u manastiru Lelić, zadužbini vladike Nikolaja Velimirovića, duhovnika koji je za njujorške Srbe važan i jer je bogoslužio u njujorškoj crkvi Svetog Save.

ČUVAJU TRADICIJU: Folklorna grupa “Opančići”

”Opančići” djeluju pri Srpskom klubu i Udruženju Srba Njujorka od 1992. Tešović, rodom Pljevljak, pitomac je poznatog beogradskog KUD-a ”Španac”, a preuzeo je umjetnički dio rukovođenja grupom ubrzo po njenom osnivanju. Izveo je nekoliko generacija ”Opančića”, ali je koreografsku palicu predao mlađima. Grupu sad obučava Nikola Koprivica, koji dolazi iz nešto drugačije škole srpskog folklora.

”Dok sam ja vodio ‘Opančiće’, gajili smo tzv. stilizovani folklor, čiji je rodonačelnik pokojni maestro Branko Marković,” objašnjava Tešović. ”Dolaskom mlađeg, ali iskusnog koreografa, Nikole Koprivice, ansambl se preorijentisao na izvorni folklor.”

Koprivica je u ”Opančiće” došao sa mjesta umjetničkog rukovodioca renomiranog ansambla ”Sonja Marinković” iz Novog Sada.

”Rad u ansamblu je podijeljen na tri uzrasne grupe,” kaže Koprivica. Na turneji, ”Opančiće” će predstavljati najstarija grupa, uzrasta od 12 do 17 godina, koja će se predstaviti igrama iz Niša, Kobišnice i Crnorečja. Koprivica, međutim, najviše riječi hvale ima za srednju grupu, uzrasta od 8 do 12 godina.

‘Naša deca su ključni deo naše žive crkve i jednako su važna kao i naš fizički hram,” poručio je prota Jakovljević. ”U njih moramo jednako ulagati i podržavati ih moralno i materijalno, jer samo tako će se naša crkva ne samo obnoviti, već još važnije, održati.”

”Srednja grupa je zaista sjajna, ima jako dobru pevačku osnovu, koja je dala prostora da se uradi dosta toga. Spletove igara iz Užica, Bujanovca, Pirota i Šumadije i pored komplikovanih igračkih obrazaca nije bilo teško postaviti,” zadovoljan je Koprivica.

VELIKE AMBICIJE

Inače, grupa se finansira iz sredstava Srpskog kluba, kao i od članarine. Za ovu turneju, veliku pomoć je uputila i njujorška parohija na čelu sa protom Živojinom Jakovljevićem, koja i sama kuburi sa problemima vezanim za obnovu hrama izgorjelog 2016. godine.

”Naša deca su ključni deo naše žive crkve i jednako su važna kao i naš fizički hram,” poručio je prota Jakovljević. ”U njih moramo jednako ulagati i podržavati ih moralno i materijalno, jer samo tako će se naša crkva ne samo obnoviti, već još važnije, održati.”

Koprivica je naglasio da mu je jedino žao što nije uspio da poveća broj članova u ansamblu. ”Želja mi je bila i da oformimo prvi ansambl po uzoru na Srbiju i kako to radi naša dijaspora po Evropi, ali to se ove sezone nije desilo. U gradu koji broji oko 30.000 Srba smatram da je to itekako moguće.”

Tešović se prisjeća i boljih vremena. On je, pored ”Opančića”, u svojoj dugoj karijeri predvodio i ”Dukate” iz Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Patersonu, u Nju Džerziju, kao i folklornu grupu ”Šumadija” pri Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u gradu Elizabetu, takođe u Nju Džerziju. ”Nekada je bilo više interesovanja i danas sve grupe oskudijevaju u članstvu. Često i kod roditelja nailazimo na nerazumijevanje za važnost ovoga čega se bavimo.”

”Opančići” su prvi put u Srbiju putovali 2007. godine, kad su gostovali na Evropskoj smotri folklora u Vrbasu.

Piše: Vladan Ivković Foto: “opančići”

YOU MAY LIKE