Connect with us

Srbija

ONI SU PONOS SVOG KRAJA: Klinci Jovana, Nikolina i Jovan prave sir, gaje povrće i peku rakiju!

Published

on

Troje dece Tošića sa uživanjem radi na seoskom imanju. Dok njihovi vršnjaci dangube na društvenim mrežama ova vredna i pametna dečica iz ivanjičkog sela Radaljevo vraćaju veru u bolju budućnost zemlje. Jedanaestogodišnji Jovana i Jovan Tošović i njihova dve godine starija sestra Nikolina svakodnevno su na njivi, u plastenicima, pomažu u svim porodičnim poslovima a na nogama su od ranih jutarnjih časova.

Od ove pametne dečice i stariji bi imali puno toga da nauče. Iako su tek zakoračili u život spremni su da odgovore svim izazovima, nista im nije teško, a svakog posla se late uz ozmeh i dobru volju pa nije ni čudo što im sve polazi za rukom.

Jovan je uz oca Voja naučio sve, pa čak i da peče rakiju. Kao i njegove sestre odličan je đak, a po završenom školovanju želi da oformi destileriju na porodičnom imanju.

– Razmišljam da završim fakultet – tehnolog za alkoholna pića i da pokrenem svoju destileriju. I škola mi ide, stignem sve na vreme da naučim. Odličan sam đak sa svim peticama. Uveče pogledam nešto na televiziji ili na telefonu i posle legnem malo ranije da bih ujutro rano ustao, da pomognem tati – objašnjava Jovan korak po korak pokazujući kako se peče rakija.

Na velikom imanju i svaka od sestara nalazi svoju ulogu i svoje zadovoljstvo.

– Retko se dešava da nešto nije kako treba. Zato što se na ovom poslu uvek ulažu trud i lubav – kaže Jovana.

Ona je desna ruka svoje bake.

– Pomažem babi da vari mleko i pravi sir. Ne mogu baš sve da radim uz nju, ima težih poslova. Uveče režemo sir, recimo, ako je četvrtak veče, pa za petak da se sprema. Izjutra rano se kajmak skuplja u posudice – navodi koja su to njena umeća i šta je to što njoj pričinjava zadovoljstvo.

Najstarija Nikolina poznaje plastenik kao svoj dlan. Snalazi se među salatom, paprikama, paradajzom…

– Ja lično najviše volim da održavam plastenike paradajza. Da idem u zaperke i slično. To najviše radim sa mamom – kaže Nikolina dodajući da u berbi već učestvuju svi.

PROČITAJTE JOŠ:

PRVA ŽENA AKADEMIK: Isidora Sekulić, najumnija Srpkinja svoga vremena umrla na današnji dan!

MIĆIN PATENT SPASIO SELA: U planini već 20 godina imaju vodu zahvaljujući izumu meštanina! (FOTO)

IZGUBIO OCA, ALI NE I VOLJU: Ima samo 18 godina i sam održava imanje od dva hektara! (FOTO)

Tošovići su deca za primer, uz njih i njima slične ova zemlja ima šansu za bolju budućnost.

Izvor: Užice Oglasna tabla Foto: Printscreen / Youtube

Advertisement