Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 4 years ago

By admin

ONI LEČE DECU OSMEHOM Srpski doktori klovnovi poput Robina Vilijamsa u filmu “Pač Adams”

Posebno edukovani klovnovi temperaturu mere metrom, bolesne popravljaju šrafcigerom i čekićem, a svojim nasmejanim pacijentima na kraju lečenja izdaju otpušne gliste

Oni su Doktori klovnovi i već 16 godina obilaze dečje bolnice u kojima smehom i igrom leče mališane, ali i njihove roditelje i medicinsko osoblje. U toku godine susretnu se sa 40.000 dece i oko 15.000 odraslih, a ima ih, verovali ili ne, samo petoro u Srbiji: dr Cica Mica, dr Guza i asistent Levo Sviralo u Beogradu i dr Čokoladica i dr Zlata Salata u Novom Sadu.

– Uvek je trenutak za smeh, a naročito kad imate probleme. Ponekad se desi da nam neka mama kaže da ne ulazimo u sobu jer oni nisu u raspoloženju. Mi joj objasnimo da smo mi baš zato došli –kaže dr Cica Mica, pravim imenom Tijana Momčilović.

Idejni tvorac ove terapije, doktor Peč Adams, pre više od četiri decenije pokrenuo je pitanje humanizacije medicinske profesije i rada s pacijentima. O njemu je snimljen i film, u kome ga je igrao slavni Robin Vilijams. Naši doktori klovnovi zanat su kupili od jednog drugog Amerikanca, Edvarda Dvejna Džuniora iz organizacije The Bridge of Life, koji ih je okupio i edukovao davne 2003. godine.

– Svi smo bili klovnovi, ali nismo znali kako se radi s bolesnom decom. Drugačije su šale, ima mnogo stvari o kojima treba da se razmišlja dok se radi, a na prvom mestu uvek je dete, njegova osećanja i strahovi. Takođe, na fin način pokušavamo da prikažemo doktorima i bolničkom osoblju da deca nisu brojevi, da su oni žive duše kojima treba pažnja i s kojima treba drugačije da se radi – kaže Tijana.

Doktori klovnovi nisu tu samo da nasmeju mališane, već i da im razbiju strah od lečenja i pokažu im da su ljudi u belim mantilima njihovi saveznici.

– Lečimo decu od ozbiljnosti i od straha od belih mantila, ali i od klovnova. Tu smo da im skrenemo pažnju kako ne bi mislili na bol i terapiju već na lepše stvari. Ali, lečimo i doktore i medicinsko osoblje, trudimo se da promenimo malo atmosferu u bolnicama –objašnjava dr Guza, pravim imenom Saša Stanojević.

– Vizita je uspela kad čujemo klince da kažu: Ovo nije bolnica, ovo je cirkus! – dodaje Tijana.

Plata im je dečiji osmeh: Doktorka Cica Mica u poseti mališanima i njihovim roditeljima

Doktori klovnovi već nekoliko godina nemaju stalan izvor finansiranja svojih aktivnosti, pa svakog prvog januara sprovode akciju Kupi nos, pokloni osmeh, u okviru manifestacije Ulica otvorenog srca. Pomozite im da nastave svoju humanu misiju.

Piše: Vera Nikolić

YOU MAY LIKE