Connect with us

Srbija

ON JE NAJVEĆI SRBIN U KENIJI: Steva Šumadinac nekad je harao Jugoslavijom, svirao sa Čolom i Brenom, pogledajte šta radi danas

Published

on

Beograd – Rođen je u Keniji, ali već duže od pola veka živi u Srbiji i zato je Stiv Hanington ustvari – Steva Šumadinac. U Beograd je došao davne 1965. godine, tu je završio srednju Medicinsku školu, a potom upisao Psihologiju. Osamdesetih godina prošlog veka postao je jedan od najpoznatijih Jugoslovena, sa svojom čuvenom rečenicom “Mače, idem u Kluz”, a danas svesrdno radi na širenju srpsko – kenijskog prijateljstva.

“Srbi su zaista poseban, nebeski narod. Ovde su me dočekali kao rod rođeni. Beograd nikad nije izgubio svoj duh i to je moj omiljeni grad. Uvek mu se rado vraćam jer najlepše trenutke života doživeo sam ovde i zato želim svojim sunarodnicima da pokažem koliko je Srbija prelepa zemlja, a vaš narod izuzetan”, kaže Steva Šumadinac i otkriva kako je dobio svoj nadimak.

Srbi su zaista poseban, nebeski narod. Ovde su me dočekali kao rod rođeni. Beograd nikad nije izgubio svoj duh i to je moj omiljeni grad. Uvek mu se rado vraćam jer najlepše trenutke života doživeo sam ovde i zato želim svojim sunarodnicima da pokažem koliko je Srbija prelepa zemlja

Za vreme studiranja imao sam puno prijatelja iz cele Srbije, i često sam sa njima odlazio u Šumadiju, tamo sam bio omiljeni gost i tako sam dobio ovo pravo srpsko ime, ali i nadimak”, kaže kroz osmeh ovaj sigurno najveći Srbin među Kenijcima. Ali i najveći Šumadinac među Kenijcima.

STEVA I SLATKI GREH: Svojevremeno je objavio ploču i bio velika pop zvezda

Svirao je gitaru sa našim najvećim zvezdama, Zdravkom Čolićem i Lepom Brenom, a i sam peva na srpskom i svahili jeziku. Iako kaže da je “star kao Biblija” i dalje redovno svira sa svojim bendom, a cilj mu je ipak da srpski narod upozna sa lepotama svoje rodne zemlje i da se vidi kako su ta dva naroda toliko daleka, a toliko slična po svojoj ljubaznosti i gostoprimstvu.

PROMOVIŠE KENIJSKI TURIZAM U SRBIJI: Steva u društvu zemljakinja na štandu Kenije

“U Najrobiju u centru grada postoji nacionalni park i samo korak vas deli od divlje, surove prirode. Srbi još uvek nisu dovoljno upoznati sa svim lepotama Kenije i safarija, a nadam se da će se to vremenom promeniti. Godišnje samo oko 1.000 ljudi sa ovih prostora poseti našu zamlju”, konstatuje Stiv, koji radi na tome da se situacija promeni.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement