Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 85%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

“OKRETANJE OD PROCESA JE OKRETANJE OD EU”: Eskobar o situaciji na Kosovu, očekivanjima Amerike i uticaju Rusije na Zapadni Balkan! (VIDEO)

Moja vizija nije samo oko krize na severu Kosova, već da imamo veoma duboke veze sa Srbijom i dosta pozitivnih stvari se dešava u tim odnosima, rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

-Veoma smo zainteresovani za te veze, od obrazovanja, do sporta, biznisa – rekao je Eskobar.

Upitan za posledice neprihvatanja evropskog plana za Kosovo, Eskobar kaže da je jasno da je u pitanju uskraćivanje podrške SAD, ali i zaustavljanje evropskog procesa.

-Okretanje od procesa, okretanje je od Evrope, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa EU. Mislim da je to ozbiljna posledica – rekao je on.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Eskobar kaže da situacija hitno mora da deeskalira.

-Da gradonačelnici ne koriste te zgrade, da se kosovska policija povuče… Ako bude novih izbora, a nadamo se da će ih biti, očekujemo da Srbi učestvuju – rekao je on, dodavši da novi izbori na severu KiM ne treba da čekaju kraj jula.

Kako je dodao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će iskoristi svoj uticaj da pomogne u tome da Srbi na njima učestvuju.

Nastavljaju se razgovori sa Prištinom

Eskobar je rekao da će se razgovori između Prištine i EU nastaviti i dalje, i dodao da se nada “da će prepoznati šta želimo da postignemo”.

-Kada je reč o posledicama, EU je rekla da je okretanje od dijaloga okretanje od EU, ali moram da dodam i da to nije samo EU, već i Velika Britanija i SAD. Ohrabrujemo ih za saradnju, da radimo na regionalnoj saradnji i stabilnosti – naveo je on.

Kako je kazao, “partnerstvo je otvorena za Kosovo”.

-Ali, u isto vreme, ako nisu za to, to će ih udaljiti od transatlantske zajednice. To je samo po sebi velika posledica – istakao je Eskobar.

“Sa ovom ili budućom vladom”

On je naveo da se formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), nalazi u Briselskom sporazumu, u zaključcima EU, u Ohridskom sporazumu…

-To nije dogovor između Kurtija i Srbije, već između Kosova i Srbije. I ako Kosovo želi napred, moraće da je formira, sa ovom vladom ili nemom budućom – naveo je Eskobar.

Govoreći o Ohridskom sporazumu, on kaže da je on vrlo važan sporazum o normalizaciji.

-I dalje želimo da vidimo dve strane da se fokusiraju na njega, i da se fokusiraju na ZSO – kaže Eskobar.

On je istakao da je Ohridski sporazum sveobuhvatan za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, i da se u njemu “jasno navode odgovornosti obe strane”.

-Može se uraditi sve brzo, uključujući i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata – ističe.

Kazao je i da misli da je najveći izazov za Beograd da ubedi Srbe sa Kosova da se vrate u institucije.

-Tu smo usklađeni sa Srbijom. Moramo da se pobrinemo da Srbi koji učestvuju na izborima i koji se vrate u institucije, budu dobrodošli – naveo je on.

Govoreći o rokovima koji su postavljeni Prištini, Eskobar ih nije precizirao. Kako je kazao, “nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok”.

-Ono što sam tražio u Prištini, pitao sam koji su naredni koraci. Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on mora da izvesti Žozepa Borelja šta se dešava. Ali, to je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti, ali nije nikakav krajnji rok ni za koga – rekao je on.

“Rusija ima koristi od podela”

Govoreći o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, Gabrijel Eskobar kaže da Rusija ima koristi od podela u Evropi, kao i da nije zainteresovana da dođe do proširenja EU.

-Koristi krizu u regionu kao nešto čime će dokazati da Zapad ne uspeva. Problem na Kosovu postojao i pre Ukrajine, ali mislim da ovo sada nije posledica uticaja Rusije – naveo je on.

Kazao je i da je Severna Makedonija bila važna u postizanju sporazuma, ali i da su predlozi Skoplja “uglavnom usklađeni sa evropskim predlozima”.

Eskobar je naveo i da su SAD posvećene da “pomognu Srbiji i Kosovu na način koji odgovara svima” i da to ide ka regionalnom planu koji ide u korist svima koji žive na Zapadnom Balkanu.

-Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti – istakao je on.

PROČITAJTE VIŠE:

ESKOBAR POSLAO JASNU PORUKU: “ZSO će biti formirana, čak i ako Kurti to ne želi!”

ZNA SE KO JE JAČI: Srbi iz Leposavića se takmičili sa KFOR-om u potezanju konopca! (VIDEO)

FRANCUSKA TENISERKA HRABRO STALA UZ ĐOKOVIĆA: Novak je u pravu, Kosovo je srce Srbije!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Video Blic

YOU MAY LIKE