Connect with us

Amerika

ODOBRENO: Počinje imunizacija dece u Americi, a evo i kojom vakcinom!

Published

on

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za upotrebu vakcina protiv korona virusa britansko-švedske farmaceutske kompanije Fazer/Bajontek i za decu od 12 do 15 godina.

Ovom odukom proširenja programa vakcinacije u SAD i na decu od 12 do 15 godina vakcinama Fajzer/Bajontek trebalo bi da se ponovo ubrza proces imunizacije u Americi.

To je prva vakcina protiv Kovida-19 odoborena u SAD za ovu starosnu grupu, što se vidi kao značajan korak da se deca bezbedno vrate u škole. Predsednik Džo Bajden pozvao je američke države da vakcine odmah učine dostupnim mlađim adolescentima.

Do sada je ovaj preparat bio dozvoljen u SAD za vakcinaciju građana starosti od 16 godina i više, ali FDA je saopštila da je u ponedeljak preinačila svoju odluku o hitnoj upotrebi vakcina Fajzer/Bajontek i odobrila je i za uzrast do 12 do 15 godina, čime je ovaj preparat postao prvi koji je u SAD odobren za imunizaciju ove starosne grupe.

„Današnja odluka omogućiće da se od kovida-19 zaštiti i mlađa populacija čime smo korak bliži cilju – da se okonča pandemija”, poručila je u ponedeljak v.d. komesara FDA Dženet Vudkok.

PROČITAJTE JOŠ:

STIŽE POMOĆ: Amerika počela sa slanjem novih 1,1 miliona stimulativnih čekova!

DOBRE VESTI ZA ČIKAGO: Ilinois neće zahtevati „kovid pasoše“

FACEBOOK PRODUŽIO ZABRANU: Donald Tramp i dalje bez društvenih mreža!

Američka farmaceutska grupa Fajzer saopštila je da očekuje da će ove godine prodati 1,6 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa, u vrednosti 26 milijardi američkih dolara.

Fajzerova vakcina je jedina koja je u Sjedinjenim Državama dozvoljena za decu staru između 16 i 18 godina. Skoro dva miliona mladih u toj grupi je dobilo bar jednu dozu.

Izvor: Abc7 Chicago Foto: Pexels

Advertisement