Connect with us

Amerika

ODLIČNA VEST ZA NAŠE UGOSTITELJE I TRUCKING KOMPANIJE U ČIKAGU: Evo kako možete konkurisati za 25-50.000$ državne pomoći! A saznajte i kako da odložite plaćanje kirije i kredita

Published

on

Dobre vesti za sve srpske i balkanske ugostitelje u Ilinoisu pogođene epidemijom korona-virusa. Pored mera ekonomske pomoći građanima i privrednicima “teških” 2 triliona dolara, koje je američki Senat usvojio pre dva dana, pojedine države, poput Ilinoisa, u kome živi najveći broj naših ljudi, obezbedile su svoje fondove podrške.

Među njima su i oni koji se tiču ugostitelja, tačnije kompanija koje pružaju usluge spremanja i serviranje hrane i pića (kafane, restorani, klubovi, pekare).

Ko ima pravo da konkuriše?

Naime, pravo da konkurišu za budžetske grantove imaju sva ugostiteljska preduzeća koja su u fiskalnoj 2019.godini ostvarila manje od 1 milion USD prihoda. Preduzeća koja su u 2019. ostvarila između 500.000 i 1 milion dolara prihoda ispunjavaju uslove za 25.000 dolara pomoći, a preduzeća koja su u 2019. ostvarila manje od 500.000 prihoda mogu da apliciraju za iznose od 10.000 dolara. Preduzeća moraju imati važeću licencu za restoran ili alkoholna pića.

APLICIRAJ! Novac se može koristiti za račune, obuku kadrova i uvođenje novih tehnologija

Takođe, mogu se prijaviti i hoteli koji su ostvarili prihod manji od 8 miliona dolara u 2019. godini. Takvi hoteli ispunjavaju uslove da dobiju do 50.000 USD. Preduzeća moraju imati važeću hotelsku, motelsku ili druge dozvole za smeštaj u Ilinoisu.

Pored državnih licenci za poslovanje, za apliciranje Vam treba još i digitalna ili skenirana prijava državnog poreza.

Za šta možete koristiti novac?

Ugostiteljski objekti mogu konkurisati za dodelu bespovratnih sredstava po sledećim osnovama (koje je poželjno navesti u svojoj prijavi) za koje su već obezbeđena finansijska sredstva:

1.) OBRTNI KAPITALPlate, računi koje kompanija plaća, kirija i drugi fiksni troškovi poslovanja. (Napomena: Program ima ograničen iznos novca za podršku troškovima obrtnih sredstava).

2.) OBUKA ZA POSAOSve što spada u troškove obuku i / ili prekvalifikacije radnika, uključujući plate isplaćene tokom obuke, a za sledeće svrhe: Obučavanje zaposlenih veštinama potrebnim za rad na daljinu; Učenje najboljoj praksi za dezinfekciju prostora, Sprovođenje obuke za nove zaposlenike ili ponovno uključivanje radnika koji su u međuvremenu opozvani; Širenje poslovnih kapaciteta kako bi naučili kako doći do novih kupaca nakon ove epidemiološke katastrofe.

3.) TEHNOLOGIJATehnika i tehnologija koja doprinosi poboljšanju radnog procesa, uključujući hardver, softver i IT usluge za poboljšanje komunikacije sa kupcima i zaposlenima i prilagođavanje potražnje za isporukom i preuzimanjem operacija. Sredstva iz grantova takođe se mogu koristiti da podrže ostale ne-tehnološke troškove povezane sa drugim, evoluiranim operacijama koje proističu kao rezultat upotrebe tehnologije, uključujući opremu, sanitarni materijal i ambalažu, oznake itd.

HOTELI: Hoteli mogu koristiti ta sredstva samo za obrtna sredstva za zadržavanje zaposlenih.

Kako se prijaviti?

Hoteli i kompanije za proizvodnju hrane i pića mogu da popune ovu prijavu za grant između 25. marta i 1. aprila. Prihvatljivi aplikanti će učestvovati u lutriji (što znači da neće svi dobiti sredstva), a dobitnici sredstava o tome će bit obavešteni 4. aprila. “Accion Serving Illinois and Indiana”, lokalna neprofitna organizacija, će u ime države podeliti bespovratna sredstva.

Aplikacija koju treba da popunite da bi konkurisali za finansijsku pomoć nalazi se OVDE.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa svojom prijavom, pošaljite ih OVDE ili pozovite (312) 275-3000. Takođe, preporučuje se aplikantima da pitanja pošalju elektronskim putem, jer će dobiti brži odgovor.

Ko još može da dobije pomoć ili zajam?

Pored ugostiteljskih objekata i hotela država Ilinois je obezbedila grantove i povoljne zajmove i za druge kategorije firmi i pojedinaca, najviše za male privrednike, zatim nezaposlene, sve one koji imaju problema da otplaćaju svoje kredite za kuće ili kirije za stanove i poslovne prostore, Tu su i bespovratna sredstva za određene profesije naročito ugrožene pandemijom korona virusa, poput umetnika i bartendera. Takođe, pomereni su i rokovi za podnošenje i plaćanje poreza po raznim osnovama. O svemu tome više informacija pročitajte OVDE!

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Hospitality Emergency Grant Program

Advertisement