Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ODLIČNA VEST ZA IMIGRANTE: Amerika produžila važenje isteklih radnih dozvola za 18 meseci!

Jedan od najtraženijih imigracionih dokumenata u Sjedinjenim Američkim Državama je Dokument o odobrenju za zapošljavanje (EAD), u narodu poznatiji kao Radna dozvola, koji omogućava onima koji nisu državljani da potencijalnim poslodavcima stave do znanja da im je dozvoljeno da rade u zemlji određeno vreme.

Radne dozvole se u SAD pod određenim uslovima mogu obnoviti nakon isteka, ali hronična kašnjenja u imigracionim procesima, pogoršana pandemijom COVID-19, stvorila su problem stotinama hiljada podnosilaca zahteva i njihovim poslodavcima koji su morali da prekinu radni odnos jer im obnovljena dozvola nije stigla na vreme.

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS) je danas saopštila da će radnici imigranti određenih kategorija, kojima istekne dozvole za zapošljavanje, moći da nastave da rade legalno 18 meseci nakon isteka.

Privremeno pravilo, koje stupa na snagu odmah (sreda, 4. maj), „pomoći će da se izbegnu praznine u zapošljavanju za nedržavljane sa zahtevima za obnovu EAD-a i stabilizuje kontinuitet poslovanja za američke poslodavce“, navela je agencija u saopštenju za javnost.

Do sada, USCIS je odobravao automatsko produženje od 180 dana radnicima sa isteklom Radnom dozvolom koji se prijave za obnavljanje uz obrazac I-765 (Prijava za odobrenje za zapošljavanje). Ali to je bilo nedovoljno jer se Agencija za imigraciju suočava sa zaostatkom od otprilike 1,5 miliona zahteva za odobrenje zapošljavanja, što je ostavilo desetine hiljada ljudi bez mogućnosti da legalno rade u vremenima nedostatka radne snage.

„Ovo privremeno pravilo će omogućiti onim nedržavljanima koji inače ispunjavaju uslove za automatsko produženje da zadrže zaposlenje i pruže kritičnu podršku svojim porodicama, uz izbegavanje daljih poremećaja za poslodavce u SAD“, rekao je direktor USCIS-a Ur M. Jaddou u izjavi. “Preduzimamo ključne korake da trajno rešimo zaostale slučajeve”. Podnosioci zahteva za obnovu radne dozvole sada imaju priliku da zadrže zaposlenje i pruže podršku svojim porodicama, izbegavajući pritom dalje smetnje za poslodavce u SAD.

KOJI IMIGRANTI SE KVALIFIKUJU ZA PRODUŽENJE RADNE DOZVOLE

Prema Američkom udruženju advokata za imigraciju (AILA), automatsko povećanje za 180-540 dana biće odobreno „podnosiocima zahteva za obnavljanje sa nerešenim obrascima I-765 od 4.maja 2022.godine, uključujući one kandidate čije je ovlašćenje za zapošljavanje možda isteklo nakon početnog produženog perioda od 180 dana, i svakog kandidata koji ispunjava uslove a koji podnese obrazac za obnovu I-765 tokom perioda od 540 dana, koji počinje 4. maja i završava se 26.oktobra 2023.”:

▪ Izbeglice

▪ Azilanti

▪ Nedržavljani sa N-8 ili N-9 statusom

▪ Državljani Mikronezije, Maršalskih Ostrva ili Palaua

▪ Nedržavljani sa odloženom deportacijom ili udaljenjem

▪ Nedržavljani sa odobrenim privremenim zaštićenim statusom (TPS)

▪ Supružnik glavnog E neimigranta sa važećim I-94 koji pokazuje E neimigrantski status

▪ Supružnik glavnog L-1 neimigranta sa važećim I-94 koji pokazuje L-2 neimigrantski status

▪ Onima sa zahtevom za azil na čekanju

▪ Onima koji čekaju prilagođavanje statusa prema članu 245. Zakona

▪ Aplikantima kojima je suspendovana deportacija

▪ Supružnicima određenih H-1B glavnih neimigranta sa važećim I-94 koji pokazuje status H-4 neimigranta

▪ Onima koji su lično apilicirali za VAWA

KAKO SE PRIJAVITI ZA RADNU DOZVOLU U SAD

Da bi zatražili Radnu dozvolu, strani državljani moraju podneti obrazac I-765 (Zahtev za odobrenje za zapošljavanje).

▪ Podnosioci zahteva moraju da popune sve odeljke na obrascu, uključujući razloge za prijavu i lične podatke.

▪ Uz aplikaciju pošaljite tačnu aplikaciju za porez ili oslobođenje od poreza, ako je primenljivo.

Trenutna naknada za obrazac I-765 je 410 dolara.

▪ Uključiti prateću dokumentaciju (razlikuje se u zavisnosti od kategorije podobnosti). Svi dokumenti moraju biti prevedeni na engleski i overeni.

Ako se odobri, Radna dozvola daje pravo nedržavljanima da rade za bilo kog poslodavca u SAD ili da rade kao samozaposleni.

„Automatsko produženje će se generalno završiti nakon obaveštenja o konačnoj odluci o zahtevu za obnavljanje ili nakon završetka perioda od najviše 540 dana, šta god dođe ranije “, saopštio je USCIS.

Izvor: Miami Herald Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE