Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNE
Humidity: 70%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
59°F
63°F
68°F
SunMonTueWedThu
68°F / 59°F
84°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ODBROJAVANJE DO KATASTROFE: Bajden uverava da Amerika neće ostati bez novca za plaćanje duga!

Predsednik SAD Džo Bajden u sredu je rekao da je uveren da će biti izbegnuta potencijalno katastrofalna situacija da Sjedinjene Države ne mogu da plaćaju svoje dugove, ističući da su razgovori sa republikancima u Kongresu o podizanju granice do koje zemlja može da se zadužuje, bili produktivni.

Bajden se obratio uoči odlaska na samit G7 u Japanu, dok pregovarači pokušavaju da utvrde detalje sporazuma o budžetskoj potrošnji koji bi otvorio put za podizanje granice zaduživanja do prvog juna. Ako limit ne bude podignut do tog roka, Sekretarijat za finansije je upozorio da bi SAD mogle da dođu u poziciju da ne mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze, što bi dovelo do finansijskog haosa.

“Uveren sam da ćemo imati sporazum o budžetu i Amerika neće doći u situaciju da ne može da plaća dugove”, rekao je Džo Bajden u obraćanju u Beloj kući. Dodao je da je sastanak sa predsednicom Kamalom Haris, predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem i drugim liderima u Kongresu, u utorak, bio produktivan i da su “svi došli na sastanak sa dobrim namerama”.

Bajden je naglasio da su se svi lideri – Mekarti, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer i lider republikanaca u gornjem domu Kongresa Mič Mekonel – saglasili da SAD neće biti u poziciji da ne mogu da isplaćuju svoje obaveze.

PROČITAJTE VIŠE:

“Bilo bi katastrofalno za američku ekonomiju i narod kada ne bismo plaćali račune. Uveren sam da su se svi saglasili da ćemo se dogovoriti jer nema alternative. Moramo da uradimo ono što je ispravno za zemlju. Moramo da idemo napred”, poručio je američki predsednik.

Bajden je ubrzo posle obraćanja otišao u Japan, na samit G7. Naglasio je da će tokom samita u Hirošimi biti u stalnom kontaktu sa zvaničnicima Bele kuće.

Bajden i Mekarti zadužili su nekoliko predstavnika da pokušaju da utvrde konačan sporazum, a pregovori su počeli u utorak.

Mekarti je takođe bio optimista da će dogovor biti postignut, ali je u intervjuu za CNBC upozorio da je problem to što je “rok veoma kratak”.

Nacionalni dug trenutno je 31 hiljadu 400 milijarde dolara. Povećanjem limita do kojeg zemlja može da se zadužuje ne znači da će biti odobreni novi budžetski izdaci, već da će se dozvoliti dodatno zaduživanje da bi se platile obaveze koje je Kongres već odobrio.

POVEZANE TEME:

VELIKA JABUKA POSTALA PREVELIKA: Njujork tone zbog težine svojih nebodera!

ZBOG NAVODNIH VEZA SA EPSTAJNOM: Ilon Mask pozvan kao svedok protiv moćne banke!

SPECIJALNI TUŽILAC: FBI nije imao dokaze za istragu protiv Trampa oko navodnih veza sa Rusijom!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Instagram @joebiden

YOU MAY LIKE