Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
52°F
52°F
52°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 3 years ago

By Bojana Kovačević

ODBOR UZVRAĆA UDARAC: Vladika Irinej krši crkveni Ustav i američki zakon, niko nema prava da uslovljava naš glas!

Nakon sastanka vladike istočnoameričkog Irineja sa pobunjenim parohijanima crkve Svetog Save, održanog 5. decembra u Eparhijskom domu u Njujorku, kompromis i dalje nije pronađen, ali je javnost iz prve ruke konačno saznala šta se na tom sastanku dešavalo.

Da podsetimo, do sukoba između vladike Irineja i parohijana, okupljenih oko članova novoizabranog crkvenog Odbora, došlo je nakon premeštaja oca Živojina Jakovljevića, drugi put za dve godine. Njemu je, kako tvrde pobunjenici, uzeto za zlo to što je iznosio u javnost informacije o novcu koji je potrošen na obnovu hrama koji je izgoreo 2016.godine, a koji do današnjeg dana nije počeo sa bogosluženjem niti dobio upotrebnu dozvolu..

Parohijani su u više navrata demonstrirali u Njujorku pružajući tako podršku, kako parohu Jakovljeviću, tako i crkvenom Odboru, a protestima su se priključili i vernici u Klivlendu i Ohaju.

POBUNA ZBOG SMENE: Vernici nose slike oca Živojina Jakovljevića ispred manastira u Ohaju

Na posletku, prošle nedelje održan je sastanak dve sukobljene strane u Eparhijskom Domu u Njujorku, a novoizabrani Odbor se obratio javnosti pismom koje Vam prenosimo u celosti, uz redakcijsku opremu:

“Poštovani parohijani, draga braćo i sestre…

Želimo da vas obavestimo o pismenim uslovima koje je Vladika Irinej u subotu 5. decembra 2020. godine postavio novoizabranom Upravnom odboru Sabornog Hrama Sveti Sava u Njujorku. Ukoliko bi novi Odbor ispunio ove uslove, Vladika bi priznao izbore od 20. septembra gde ste vi, sa 80% vaših glasova, izabrali novu upravu. Podsećamo vas da je Vladikin izaslanik na izborima, otac Aleksandar Vlajković, nakon izbora potpisao zapisnik sa listom novoizabranih članova odbora.

Od nas se zahteva, između ostalog:

*Da priznamo i povinujemo se svim odlukama Vladike i sadašnjeg Povereništva.

Кako novoizabrani Odbor može da primeni odluke o kojima ništa ne znamo i na taj način prekrši odgovornost koju imamo prema parohiji po zakonu države Njujork?

*Da jedan član sadašnjeg Povereništva koji nije dobio dovoljno glasova ipak dobije mesto u Odboru. Vladika uslovljava priznanje izbora time da G. Milović bude u Odboru.

*Da prihvatimo odluku iz novembra 2019. kojom je Eparhijski savet suspendovao naš Statut.

-O suspenziji našeg Statuta smo saznali tek u proteklu subotu. Jedna od glavnih posledica te neustavne odluke je da parohija gubi pravo da odobri troškove veće od 40,000 dolara. Po članu 295(3) njujorškog zakona u verskim korporacijama, Odbor crkve je ”obavezan da vodi korporaciju strogo u skladu sa Statutom”. Кako novi Odbor može zakonski da vodi parohiju bez Statuta?

Prihvatanje ove odluke bi značilo ne samo kršenje Ustava crkve, već i kršenje njujorškog zakona koji nalaže da Odbor verske korporacije „čuva i kontroliše svu imovinu koja pripada korporaciji i prihode od nje.“ Vladika nema pravo da postavi G. Tomića kao nekoga ko je izgubio na izborima da u ime parohije pregovara o vazdušnim pravima što je protivno njujorškim zakonima. Кako novi Odbor može da bude odgovoran za plaćanje računa obnove koji će neko drugi da odobrava?

*Da se jedan punopravno izabrani član našeg Odbora ukloni sa Odbora zato što je ”potpisao peticiju protiv Vladike”.

-Podsećamo da je Vladika odobrio sve kandidate pred izbore.

*Da prihvatimo formiranje novog Odbora za obnovu i razvoj i pregovarača za vazdušna prava.

Prihvatanje ove odluke bi značilo ne samo kršenje Ustava crkve, već i kršenje njujorškog zakona koji nalaže da Odbor verske korporacije „čuva i kontroliše svu imovinu koja pripada korporaciji i prihode od nje.“ Vladika nema pravo da postavi G. Tomića kao nekoga ko je izgubio na izborima da u ime parohije pregovara o vazdušnim pravima što je protivno njujorškim zakonima. Кako novi Odbor može da bude odgovoran za plaćanje računa obnove koji će neko drugi da odobrava?

*Da prihvatimo da Vladika odobrava sve troškove obnove veće od 40,000 dolara.

Mada se slažemo sa Vladikom da parohija i Vladika moraju da odobre velike nepredviđene troškove, Vladika je dozvolio da se u poslednjih nekoliko godina potroši 8 miliona dolara bez odobrenja parohije, čime je prekršen Statut naše parohije, Jedonoobrazna pravila, Ustav naše crkve i njujorški zakon.

I DALJE POD SKELAMA: U obnovu crkve Svetog Save već uloženo 8 miliona dolara

Na sastanku u subotu smo zamolili da dobijemo izveštaj o istrazi celokupne dosadašnje obnove crkve. Vladika nam je rekao je da je to poverljiv dokument koji ne možemo da dobijemo. Vladika je takođe zahtevao da novi Odbor potpiše izajavu da osuđujemo proteste parohijana i složimo se da za najnovije nemire ”ne postoji bilo kakva osnova”.

Odbor je odbio da potpiše takvu izjavu.

Novoizabrani Odbor sa žaljenjem konstatuje da su ovi uslovi neprihvatljivi i o tome smo obavestili Vladiku. Oni su protivni Statutu naše parohije, Ustavu naše crkve, a neki uslovi su protivni njujorškim zakonima. Niko nema prava da uslovljava vaš glas.

Takođe, imajući u vidu celokupan rad oca Živojina Jakovljevića na obnovi Sabornog hrama Svetog Save, čuvanju našeg duhovnog i kulturnog nasleđa, unapređenju crkvene škole i folklorne grupe “Opančići”, podsticanju vernika da pohađaju i učestvuju na bogosluženjima, i, što je veoma važno, odbrani interesa Sabornog Hrama i njegove imovine, novi Odbor zahteva vraćanje oca Jakovljevića na mesto starešine Sabornog hrama i bezuslovno priznanje izbora od 20. septembra 2020. godine, kaže se u pismu koje je redakciji Serbian Timesa poslao novoizabrani Upravni odbor Sabornog hrama Sveti Sava u Njujorku.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE