Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

ODBIO SARADNJU U ISTRAZI PROTIV TRAMPA: Kongres podiže tužbu protiv Stiva Benona!

Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa koji istražuje nerede na Kapitol SAD 6. januara izglasao je u utorak pokretanje tužbi za nepoštovanje Kongresa protiv Stiva Benona, jednog od savetnika bivšeg predsednika Donalda Trampa sa najdužim stažom, zbog odbijanja saradnje u istrazi.

Odbor, pod kontrolom demokrata, istražuje kako je i zašto stotine Trumpovih pristalica upalo u zgradu Kapitola dok su zakonodavci potvrđivali da je demokrata Džo Bajden pobijedio Trampa na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Panel je odobrio pritužbe o Banonovom nepoštoanju, uputivši predlog Predstavničom domu na glasanje, koje će verovatno biti održano u četvrtak.

Ako Predstavnički dom bude glasao za predlog, tužba će biti poslata federalnom tužiocu u Vašingtonu kako bi bila predstavljena velikoj poroti radi mogućeg podizanja optužbnice protiv Banona. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora do godinu dana, ali takve tužbe za nepoštovanje Kongresa su neobične i retko rezultiraju kaznom zatvora.

Tramp je tokom poslednjih dana svog predsedavanja apelovao na pristalice na skupu u blizini Bele kuće da se “pakleno bore” kako bi blokirali potvrđivanje Bajdenove pobede. Ubrzo nakon toga, više od 800 Trampovih pristalica upalo je na Kapitol, od kojih su neki vandalizirali zgradu i sukobili se s policijom. Više od 600 je optuženo za niz prekršaja. U incidentu je poginulo pet osoba.

Tramp je pokušao da spreči istragu Odbora o tome šta je izazvalo nerede i njegovu ulogu u njima. On je pozvao Benona i druge bivše pomoćnike koje je Odbor pozvao da odbiju te pozive, tražeći egzekutivnu privilegiju za dokumente Bele kuće, iako je napustio funkciju 20. januara.

Benon je bio Trampov glavni strateg u Beloj kući tokom prvih sedam meseci 2017, a ostao je jedan od njegovih najglasnijih pristalica.

Tramp je u ponedjeljak podneo tužbu u kojoj se navodi da je Odbor podneo nezakonit, neutemeljen i preširok zahtev za njegovo delovanje u Beloj kući.

Bajdenova Bela kuća tvrdi da Tramp nema legitimne zahteve za uživanje privilegija.

“Postupci bivšeg predsednika predstavljali su jedinstvenu – i egzistencijalnu – pretnju našoj demokratiji koja se ne može gurnuti pod tepih”, rekao je portparol Majkl Gvin. “Ustavna zaštita privilegija izvršne vlasti ne bi trebalo da se koristi za zaštitu informacija koje odražavaju jasan i očigledan napor da se podrije sam Ustav”.

Republikanci u Senatu blokirali su stvaranje nezavisne komisije za ispitivanje haosa koji bi bio napravljen po uzoru na onu koja je istraživala terorističke napade na SAD 2001. godine.

Kao odgovor, Dom pod kontrolom demokrata tada je osnovao devetočlano istražno veće, koje uključuje dva republikanska poslanika koji su bili glasni Trampovi kritičari.

U julu je veće čulo živopisne, detaljne izveštaje četiri policajca koji su 6. januara naišli na izgrednike unutar Kapitola, ali od tada nisu čuli više javnih iskaza.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / VICE News

YOU MAY LIKE