Connect with us

aktuelno

OD TEŠKIH PREGOVORA DO ISTORIJSKOG SPORAZUMA! Članice EU usvojile budžet za oporavak Unije

Published

on

Brisel – Lideri 27 zemalja članica EU postigli sporazum u Briselu o ekonomskom oporavku Unije.

Nakon višednevne, maratonske sednice postignut je plan za oporavak i višegodišnji zajednički budžet u iznosu od 1.824 milijarde evra, za period od 2021. do 2027.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se “teški pregovori u teška vremena” završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 miljardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

“Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornot, solidranost, kao i veru u zajednićku budućnost. Verujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lasnirati u budućnost”, poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom “prvi put u istoriji EU” budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

“Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvek postoji mogućnost da se dođe do rešenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prepbrode prepereke i zajedno krene u budužnosti”, poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije COVID19 koja je odnela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

“Mi imamo različita mišljenja i pritupe, ali smo poslali snažu poruku svetu i Evropljanima da delimo iste vrednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno”, zaključio je Mišel.

Šta kaže Merkelova

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je “EU sposobna da deluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

“To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju”, izjavila je Merkelova, prenosi Rojters.

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanulom Makronom.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

Advertisement