Connect with us

aktuelno

NAJNOVIJE OTKRIĆE! Univerzitet u Oksfordu razvio vakcinu protiv koronavirusa

Published

on

Vakcina protiv koronavirusa koju je razvio Univerzitet u Oxfordu, pokazala se sigurnom, javlja BBC.

Ispitivanja u kojima je učestvovalo 1.077 osoba, pokazala su da im je vakcina pomogla u proizvodnji antitela, a bele krvne ćelije bile su u mogućnosti da se izbore protiv koronavirusa.

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali je još prerano govoriti o tome je li vakcina dovoljna za zaštitu te su dodatna istraživanja i dalje potrebna.

Velika Britanija već je naručila 100 miliona doza vakcine.

Kako deluje vakcina?

Vakcina nazvana ChAdOx1 nCoV-19 razvija se neviđenom brzinom.

Napravljena je od virusa koji uzrokuje prehladu kod šimpanzi.

Naučnici su u tome uspeli tako što su prebacivali genetske upute za protein koji je u koronavirusu ključni alat za napad na zdrave stanice. Naime, vakcina nalikuje koronavirusu i imunološki sistem se može “naučiti” kako ga napadati.

Je li sigurno?

Vakcina je sigurna, ali postoje i nuspojave.

Nije bilo opasnih nuspojava, ali je 70 posto ljudi razvilo temperaturu ili glavobolju. Naučnici kažu kako se nuspojave mogu rešiti paracetamolom.

“Ima još puno posla pre nego što potvrdimo da će naša vakcina pomoći u borbi s pandemijom, ali ovi rezultati su obećavajući”, rekla je Sara Gilbert sa Univerziteta u Oksfordu.

U toku je testiranja sedamnaest mogućih vakcina!

Svetska zdravstvena organizacija je početkom meseca objavila da je u toku testiranje sedamnaest mogućih vakcina protiv koronavirusa na ljudima.

U potrazi za vakcinom protiv koronavirusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih stvari.

“Imamo široki raspon uz četiri različite vrste vakcina”, kazala je Ana Marija Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Indijska farmaceutska kompanija “Zydus” takođe je danas potvrdila kako su stručnjaci počeli na ljudima da vrše klinička testiranja moguće vakcine za Covid-19. Prve doze DNA vakcine na bazi plazme pod nazivom ZyCoV-D primenjene su danas radi testiranja na ljudima, objavila je kompanija u saopštenju.

Obično treba 10 do 15 godina za razvoj vakcine, ali globalno širenje virusa podstaklo je bezbrojne naučnike i farmaceutske kompanije na napore bez presedana u potrazi za vakcinom.

Vakcine sigurno neće biti u širokoj primeni narednih meseci, ali prema onome što smo do sada mogli videti, napravljeni su važni koraci u smeru vakcine protiv koronavirusa.

Izvor: Slobodna Bosna
Foto: Pixabay

Advertisement