Connect with us

Dijaspora

OD KARNEGI HOLA DO KOLARCA: Kad doktor klavira iz Srbije uči Amerikance džezu!

Published

on

Dimitrije Vasiljević je prvi doktor džez klavira poreklom iz Srbije. Predaje na Zejvier univerzitetu u Luizijani (Xavier University of Louisiana) u SAD i dobitnik je prestižnih međunarodnih priznanja. Njegovim džez bravurama prožetim balkanskim notama divili su se u čuvenom Karnegi holu u Njujorku, Kenedi centru u Vašingtonu, sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Osnovno i sredne obrazovanje Dimitrije Vasiljević je stekao u Muzičkoj školi Josip Slavenski, a potom je 2007. diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti, i to za samo tri godine. Nakon toga je diplomirao na Berkli muzičkom koledžu u Bostonu, čiji je bio stipendista i gde je nagrađivan za posebna dostignuća na klavirskom odseku. Master studije je završio na Njujorškom univerzitetu, a doktorirao na Univerzitetu Ilinois. Danas predaje na univerzitetu u Nju Orleansu. 

Kako kaže, u njegovoj kući je muzika veoma zastupljena, pošto je otac operski pevač ai majka se bavila muzikom. Krajem srednje škole pojavila se želja da se bavi džezom, a kako za to u Srbiji nije imao mogućnosti, odlučio se za odlazak u inostranstvo.

DOKTOR ZA KLAVIR: Njegovim džez bravurama divili su se u čuvenom Karnegi holu u Njujorku, Kenedi centru u Vašingtonu, sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku

„Znao sam da moram u inostranstvo. Igrom slučaja se desilo da bude Boston. U Dablinu sam polagao audiiciju za Berkli i dobio sam stipendiju 50 odsto. Svoje nasledstvo sam uložio u ostatak stipendije, koliko je samo srpskih stanova otišlo u američke škole. Roditelji su mi mnogo pomogli, bez njihove podrške ne bih ništa uradio.“

Na pitanje kako je izgledao život na Berkliju, Vasiljević kaže – vežbanje i vežbanje.

„Drug i ja smo izračunali da nas je svaki dan koštao 150 evra. Provodio sam po 6-7 sati vežbajući, prilično sam bio fanatičan dok nije došao trenutak da kažem – sad sam funkcionalan da pravim karijeru“.

PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU, RANKA RAŠIĆ, NAJ SRPKINJA 2020: Ponosna sam što sam prva Srpkinja gradonačelnica u Australiji! (VIDEO)

UMEĆE JAČE OD AUTIZMA: Srpski dečak sa Floride ne govori, a njegove slike ostavljaju bez reči! (FOTO, VIDEO)

EKSKLUZIVNO, SVETSKA PREMIJERA “DARE IZ JASENOVCA: Gledaoci u Čikagu u suzama napuštali salu pre kraja filma! (FOTO, VIDEO)

Do skoro je bilo neminovno ići u inostranstvo kako bi se napredovalo i usavršavalo. Danas se, kaže Vasiljević, u Srbiji nešto dešava, džez scena je življa i mladi mogu da nauče nešto što on onije mogao.

„Ipak, za neko vrhunsko znanje preporučujem da se ide preko. U Americi, Dimitrije Vasiljević – prvi doktor džez klavira iz Srbije školovanje je simulacija prave scene, vas tako trreniraju da postanete univerzalni vojnik, odnosno muzičar, koji će se uklopiti na pravu scenu. Uče vas raznovrsnosti na različite stilove. Mi imamo talentovane muzičare, ali smo zbog izloacije malo zaostali, nismo se stilski razvijali, ni publika nije mogla da se razvija. Poslednjih par godina se izlazi iz toga i kreće na bolje“.

Za sebe kaže da želi da gradi akademsku karijeru, ali i da nastavi muzičko-kompozitorsku karijeru.

Izvor: N1 Foto: Facebook / Dimitrije Vasiljević

Advertisement