Connect with us

Istorija

NOVO LICE SPOMENIKA PRESVETOG TROJSTVA: Obnovljen postament koji je podignut tokom epidemije kolere!

Published

on

Spomenik Presvetog Trojstva u Sremskoj Mitrovici podignut je u drugoj polovini 19. veka, nakon velike epidemije kolere koja je tih godina zadesila južne krajeve Austro-Ugarske.

Postavljen je u neposrednoj blizini Rimokatoličke crkve Svetog Dimitrija (1810) i zgrade župnog ureda (1827) u samom središtu širokog platoa gde se krajem 19. i početkom 20. veka odvijala trgovina mešovitom robom i živežnim namirnicama i koji će upravo po ovom spomeniku dobiti svoj prepoznatljivi naziv – Trojstveni plac. Naspram spomenika je u prvim decenijama 20. veka podignuta i zgrada Hrvatskog doma (1927), tako da je ovaj deo grada postao stecište kulturno-prosvetnog i verskog života mitrovačkih Rimokaotlika.

Spomenik je napravljen od kamena peščara i delo je nepoznatog autora. Postavljen je na trostepeni postament i sastoji se iz tri celine – široke kvadratne baze sa platformom, stuba kvadratnog preseka koji se sužava prema vrhu i skulptoralne grupe Svetog Trojstva. Kvadratna osnova spomenika je naglašena sa četiri masivna osmougaona stuba prislonjena uz uglove. Stubovi su oslonjeni na kvadratne postamente zasečene u uglovima. Na ovim uglovima su se nalazile skulpture svetih evangelista Jovana, Luke, Mateja i Marka koje su uništene neposredno posle Drugog svetskog rata.

Spomenik Presvetog Trojstva u Sremskoj Mitrovici: Wikipedia

Konzervatorski radovi su izvođeni tokom 2020. godine i obuhvatili su detaljnu analizu, snimanje stanja, dokumentovanje sa izradom Projekta konzervatorsko restauratoskih radova.

S obzirom na to da je stanje spomenika bilo izuzetno loše (velika oštećenja, nedostajući delovi, degradacija površine i tamne fleke organskog porekla, ispisani grafiti i oštećenja od gareži) radovi su predstavljali velik izazov. Posle prvobitnog čišćenja, izvedena je restauracija nedostajućih delova samog spomenika, popravljene su ivice i sva oštećenja.

Ukupna površina je ujednačena i hidrofobizirana.

PROČITAJTE JOŠ:

BURNI ŽIVOT NESUĐENOG SRPSKOG NOBELOVCA: Pekićev put kojim se ređe ide ili kako je robijaš dobio Ninovu nagradu

POVRATAK STEFANA MILENKOVIĆA U SRBIJU: Šta planira najveći srpski violinista! (VIDEO)

LEPA SLIKA SA RUDNIKA: Složne komšije iz četiri sela grade crkveni konak! (FOTO)

Pored konzervatora u posao su bili uključeni i vajari koji su sanirali centralnu predstavu Svetog Trojstava i izradili nedostajuće skulpture na uglovima. Oko spomenika je postavljena ograda koja je nekad postojala.

Celokupan projekat konzervatorsko-restauratorskih radova finansiran je iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Izvor: Espreso Foto: Wikipedia

Advertisement