Chicago
57°
Fair
5:20 am8:14 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 56%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 0
SunMonTue
72/54°F
75/57°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NOVI ZAKONI IZAZVALI BURU U IZRAELU: Građanski protesti ne prestaju, vlasti u panici, Bajden zabrinut! (VIDEO)

Situacija u Izraelu toliko je ozbiljna da ne bi bilo suviše dramatično reći da se radi o jednoj od najvećih političkih kriza od osnivanja države. Stotinama hiljada demonstranata, koji već nedeljama neredima vrše pritisak na ultrakonzervativnu vladu Benjamina Netanijahua da odustane od kontroverzne reforme pravosuđa, ove je subote pristigla podrška ministra odbrane Joava Galanta, zbog čega ga je premijer već u nedelju razrešio dužnosti.

Samo nekoliko sati nakon što je iz kabineta premijera stiglo šturo obaveštenje o Galantovoj smeni, izraelski gradovi postali su poprište najdramatičnijih demonstracija u istoriji te demokratije.

Ogorčeni građani palili su autoputeve, blokirali ključnu infrastrukturu, a u Jerusalimu su demonstranti uspeli probiti zaštitne barikade čiji je zadatak bila zaštititi sigurnost rezidencije izraelskog premijera.

Do ponoći su dekani vodećih istraživačkih univerziteta najavili kako do daljnjega zatvaraju svoje institucije i pridružuju se otporu, najveći sindikat radnika Hisadrut za ponedeljak je najavio generalni štrajk, a ostavku je momentalno podneo i generalni konzul Izraela u Njujorku Asaf Zamir.

Obustavljeni su i letovi na aerodromu Ben Gurion.

Luke u gradovima Haifi i Ašdodu su saopštile da su obustavile rad zbog štrajka radnika.

I lanac restorana brze hrane MekDonalds saopštio je na Tviteru da svi restorani te franšize stupaju u generalni štrajk.

-Podele koje se šire našim društvom penetrirale su i u izraelske snage odbrane zbog čega je u pitanje dovedena i nacionalna sigurnost države – rekao je Galant u televizijskom obraćanju ovoga vikenda, čime je nezvanično potvrdio kako sve veći broj rezervista, koji su ključni faktor izraelske vazdušne odbrane, iz solidarnosti prema otporu protiv reforme pravosuđa odbija pozive na vojne vežbe, što nije zanemariva informacija ako se u obzir uzme činjenica da upravo o njihovom angažmanu ponajviše zavisi operativni kapacitet zemlje koja je gotovo uvek u sukobu.

Netanijahu, koji je umerenog Galanta angažovao u pokušaju uveravanja zapadnih saveznika da njegova nova vlada neće skrenuti “baš toliko” u desno, svom je sad već bivšem ministru odbrane najviše zamerio što se nije više potrudio da suzbije pobunu među rezervistima.

-Svi se zajedničkim snagama moramo suprotstaviti otporu koji se javlja u vojsci – stoji u kratkoj izjavi premijera na društvenim mrežama, nakon koje više nije želeo da komentariše situaciju u zemlji.

Netanijahuova je odlučna smena prvog ministra koji se usudio da istupi protiv predloga reforme pravosuđa samo još jedan u nizu dokaza kako je novi-stari premijer Izraela po svaku cenu odlučio već ove nedelje da finalizira njenu prvu fazu i tako omogućiti izvršnoj vlasti, na čijem je on čelu, veću kontrolu u odabiru sudija Vrhovnog suda.

Što Netanijahu zapravo želi da postigne reformom pravosuđa?

Reč je o zakonskom predlogu koji, da bi stupio na snagu, mora proći tri runde glasanja u izraelskom parlamentu Knesetu. Jedan od najvažnijih elemenata njegovog reformskog paketa odnosi se na promene sastava odbora koji je zadužen za imenovanje sudija. Netanijahu želi vladajućoj većini u parlamentu, dakle svojoj stranici i koalicijskim partnerima, omogućiti da imaju većinu u dotičnom odboru, a samim time i da odlučuju o imenovanju sudija.

S jedne strane, premijer i njegovi simpatizeri tvrde kako je reč o reformi kojom će Vrhovni sud dobiti na legitimitetu, jer će demokratski izabrani zvaničnici posredno imenovati sudije koje su Izraelci do sada smatrali elitnom grupom “otcepljenom od naroda”.

Takođe, još jedan bitan element reformskog paketa odnosi se i na klauzulu kojom bi se Knesetu omogućilo da usvoji one zakone koje je Vrhovni sud proglasio nevažećima; čime bi se, defakto, smanjila uloga Vrhovnog suda.

Možda i najkontroverzniji segment zakonskog paketa odnosi se na predlog kojim bi se aktuelnom premijeru otežalo odstupanje s vlasti; razlozi bi se ograničili na fizičku ili mentalnu sposobnost, podnošenje ostavke na vlastitu inicijativu te izglasavanje nepoverenje dvotrećinskom odlukom vlade.

Zašto je predlog reforme kontroverzan?

Kritičari novog-starog premijera Izraela tvrde da su brojne optužnice za sumnje na korupciju glavni motiv Benjamina Netanijahua da se vladi, na čijem je on čelu, preda veće ovlašćenje u odabiru sudija, koji će u dogledno vreme donositi presudu o njegovim slučajevima.

Ali, na domaćem, ali i globalnom terenu postoji svojevrsni konsenzus da bi se ovom reformom ozbiljno narušila trostruka deoba vlasti u “jedinoj uspešnoj demokratiji na Bliskom istoku”, zbog čega je i administracija američkog predsednika Džoa Bajdena izrazila veliku zabrinutost oko cele situacije.

Bela kuća sredinom februara potvrdila je kako je Bajden putem telefonskog razgovora podsetio izraelskog premijera na “važnost uloge trostruke deobe vlasti u snažnim demokratijama, zbog čega je radikalne reforme potrebno sprovoditi uz široku podršku javnog mnjenja”.

Prema rezultatima ankete koju je izraelski Institut demokratije objavio u februaru, čak 72 odsto građana protivi se Netanijahuovom predlogu reforme.

PROČITAJTE VIŠE:

OBOGATILA SE POSLE NOĆI SA TRAMPOM: Optužila ga da joj je platio 130.000$ za seks, a sada uživa “plodove rada”!

”TO JE ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI”: Nemački profesor progovorio o uranijumu, pa prozvao NATO i Stoltenberga!

KOSOVSKA KRIZA INSPIRISALA HOLIVUD: Srbija i Albanija zaratile u novoj epizodi popularne američke TV serije (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Twitter @nytimes

YOU MAY LIKE

NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
SRBI POSLALI LEGENDU KUĆI: Evo šta su tačno Jokićeva braća dobacivala Džeku Nikolsonu! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
OBELEŽIO NAŠE DETINJSTVO: Otac ubijene devojčice glumio u čuvenoj dečijoj emisiji i poznatom filmu! (FOTO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!