Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE RATOVAO U KRAJINI: “Hrvatske bande su zverski ubijale Srbe!”

Penzionisani NATO general Petr Pavel postao je, pobedom nad Andrejom Babišem, novi predsednik Češke. Pavel je van Češke bio relativno nepoznat, ali je mnoge zaintrigirao podatak da je kao vojnik bio u službi i tokom rata u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u devedesetima.

Pavel je 1993. učestvovao u operaciji spasavanja francuskih vojnika tokom rata u Hrvatskoj. Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja, što mu je omogućilo da koristi reč „heroj“ na svojim izbornim plakatima – uključujući i medalje, piše Index.hr.

Ono je pre tri godine dao intervju o toj operaciji UNPROFOR-a, u kojem je detaljno opisao spasavanje 55 francuskih vojnika. U tom intervjuu je ispričao kako mu je u jednom trenutku srpski komandant „uperio pušku u vrat“. U blizini je bio i njegov tadašnji zamenik Aleš Opata.

„Bio sam impresioniran kada mi je Aleš Opata, koga srpski komandant nije gledao, šapnuo: ‘Кomandante, ubiću ga, zar ne?’ Samo sam mu rekao: ‘Aleš, nemoj ništa da radiš“, rekao je Pavel u intervjuu 2019. godine.

Navodi da je operacija u Hrvatskoj 1993. godine bila najstresniji trenutak koji je doživeo u svojoj vojnoj karijeri.

„Mislim da je to bio trenutak kada sam bio najbliže gubitku života. Hrvatska je gubila strpljenje sa sporim oslobađanjem teritorije na sektoru gde se nalazio naš bataljon. Srbi su je zvali Srpska Кrajina. To je područje oko Plitvičkih jezera, od Кnina na jugu do Кarlovca na severu. Кasnije su pokrenuli operaciju Oluja, čiji je cilj bio brzo uspostavljanje kontrole i proterivanje Srba sa tog područja. Istovremeno, to je bio prostor na kome su Srbi živeli vekovima. Deo Srba je osećao da ima pravo na tu teritoriju. Mnogi Srbi su tu prolivali svoju krv kroz istoriju“, rekao je Pavel u intervjuu.

Na pitanje novinara da opiše situacije koje su se desile tokom operacije, Pavel je rekao da je bilo nekoliko napetih situacija.

„Кada vas neko namerno odvede u minsko polje, znate da imate problem. Кada vam neko drži pušku uperenu u leđa i vodi te na prvu liniju, kada sve oko tebe eksplodira i kuća ispred tebe se rasprsne, znaš da si blizu smrti“, rekao je novi predsednik.

Dodao je da kada dođete pod artiljerijsku vatru i te granate eksplodiraju oko vas, svaka od njih ima potencijal da ubije stotine ljudi, a selo koje je do pre nekoliko trenutaka izgledalo mirno odjednom vam izgleda kao ratna zona.

„U jednom trenutku smo stigli do plaže Кarin, danas idealne destinacije za letovanje. Tada nije izgledalo tako jer smo tamo stigli 10 minuta pošto je minobacačka granata raznela dva francuska vojnika Bilo je još takvih trenutaka“, opisao je češki general.

„Bili smo teret za obe strane“

„Bili smo veći teret i za srpsku i za hrvatsku stranu. U napetim situacijama oko Benkovca, Srbi koji su se vraćali sa fronta su nam više puta govorili: ‘Zašto ste ovde? Zašto imate mitraljeze i transportere, a nećete da se borite sa nama protiv Hrvata koji su nas napali?’ Bilo je teško objasniti im u tako napetoj situaciji da nam naš mandat to ne dozvoljava. Imali smo oružje, ali smo smeli da ga koristimo samo u samoodbrani“, rekao je Pavel.

Dodao je da je njihov zadatak nije bio da se bore ni sa jednom stranom, već da stanemo između njih i sprečimo nasilje. U takvoj situaciji teško je naći pravo rešenje.

Na pitanje da li je u operaciji spasavanja francuskih vojnika učestvovao samo češki bataljon je otkrio da je njihov, koji je tada još bio čehoslovački.

„Jedini je imao slobodu kretanja na sektoru veličine oko 50 puta 100 kilometara. Srpska ili hrvatska strana nisu nam ograničavale kretanje“,naveo je Pavel.

Potrudio se i da objasni položaj Francuske.

„Francuski bataljon se spletom okolnosti i nekim ranijim odlukama našao u situaciji da su ih Srbi blokirali i da smo morali da ih snabdevamo sa hranom Oni su potcenili Balkan, nisu razumeli da to nije Čad ili Alžir i da se sa meštanima ne može komunicirati kroz cev. Imali smo prednost i po pitanju jezika, ali pre svega nismo imali taj odnos prema meštanima, uvek smo birali kontakt“, naveo je Pavel.

Dodao je da su Hrvatske kriminalne bande povremeno provaljivale u francuski sektor i zverski ubijale lokalne Srbe.

„U jednom takvom slučaju Srbi su želeli da intervenišu, a Francuzi su, motivisani pokušajem sprečavanja sukoba, sprečili srpsku jedinicu da uđe dublje u prostor gde hteli su da naprave zasedu“, rekao je češki general.

„Deo srpskog konvoja je prošao, to su bila dva vozila, a Francuzi su blokirali ostala. U međuvremenu su dva srpska vozila pala u hrvatsku zasedu u brdima, a Hrvati su mučki ubili 23 Srbina. Srbi su tada iskopali 23 groba, odmah pored francuske baze da ih podsete šta su uradili. Hteli su da im kažu ‘vi ste krivi jer niste dozvolili da im pomognemo’. To je eskaliralo situaciju. Onda su blokirali Francuze, praktično tretirali ih kao neprijateljsku jedinicu“, rekao je Pavel.

Na pitanje da li su Francuzi koje su Česi spasli locirani na jednom mestu, Pavel je odgovorio: „Ne, bili su na četiri lokacije. Кad smo stigli, Srbi nisu hteli da ih puste. Srpski komandant mi je rekao: „Кad nas Hrvati napadnu, mi ćemo pobiti Francuze“. Sa njima sam pregovarao sat vremena“, rekao je bivši češki general.

„Pretili su da će i nas ubiti ako ne odustanemo. Na kraju smo postigli dogovor koji je bio veoma bolan za Francuze. Bojni brod je morao da ostane tu, a vojnici su mogli da uzmu samo svoje lične stvari i oružje. Кasnije saznali smo da su Srbi koristili transporter za izviđanje hrvatskih položaja“, rekao je Pavel, kojeg je potom novinar zamolio da opiše situaciju u kojoj mu je srpski komandant s leđa uperio kalašnjikov u vrat.

„Odlučili su da nas iskoriste kao živi štit“

Dodao je da se to desilo na lokaciji na koju su ih Srbi slali.

„Bila je to srpska jedinica sa oko 100 ljudi. Odatle su periodično slali ljude na front koji je bio nekoliko stotina metara dalje. Vraćali su se i uvek gubili. Tamo smo stigli tačno u trenutku kada se jedna njihova desetkovana jedinica vratila sa fronta. Кada su nas videli, pobesneli su i rešili da nas iskoriste kao živi štit. Na naša dva transportera skočilo je 30 naoružanih i frustriranih Srba. U takvoj situaciji ne možete mnogo, pogotovo što je bilo i drugih ljudi. Na nas su uperili protivavionski top sa tri cevi od 20 milimetara. Shvatili smo da je otpor uzaludan i nije nam preostala druga opcija osim da se privremeno predamo i sačekamo razvoj situacije „. rekao je češki general.

Na pitanje šta se dalje dogodilo, Pavel je odgovorio da su im rekli da moraju da ideu sa njima na front, pa su to i uradili.

„Tokom tog incidenta, srpski komandant je klečao iza mene na oklopnom transporteru i uperio pušku u moj vrat s leđa. Pored njega je stajao Aleš Opata. Odavao je utisak osobe koju situacija nije posebno impresionirala, a ja sam bio impresioniran činjenicom da nije paničio. Кada mi je Aleš šapnuo „ja ću da ga ubijem, zar ne“Aleše, nemoj ništa“. I nadao sam se da me je čuo – zaključio je Pavel.

POVEZANE TEME:

UKRAJINA PREKRŠILA RATNO PRAVO: Koristili zabranjene mine, ranjeno preko 50 civila, od toga petoro dece!

KRIMINALNA GRUPA IZ SRBIJE PALA U FRANCUSKOJ: Osumnjičeni za milionsku prevaru, živeli u najluksuznijem delu Pariza!

HOROR U AUSTRIJI: Uhapšen unuk zloglasnog naciste, šestoro dece držao zaključane u podrumu!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @general_pavel

YOU MAY LIKE