Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 17mph N
Humidity: 80%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 3
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DECA SE IGRAJU KAO NEKAD: Samo deset dana pošto je škola zabranila telefone đaci nikad srećniji rezultatima!

Beogradska Osnovna škola “Ratko Mitrović” započela je drugo polugodište značajnom novinom – u potpunosti je zabranila upotrebu mobilnih telefona i pametnih satova u školi. Direktorka Svetlana Milutinović istakla je da je odluka o tome donešena na osnovu saznanja nastavnika u prvom polugodištu da deca preterano koriste mobilne telefone na časovima i odmorima, zbog čega skoro da uopšte ne komuniciraju među sobom, niti se igraju.

Prošlo je deset dana otkad je ova zabrana stupila na snagu, a već sada se može zateći “neverovatan prizor” u školskom dvorištu – deca kredom crtaju po pločniku, preskaču vijaču, igraju se “školice”, dobacuju se loptom.

Njihovi odgovori na pitanje šta misle o zabrani telefona u školi, ostavili su Srbiju bez teksta!

Učenica sedmog razreda Dina Adžić, koju su novinari zatekli na hodniku kako razgovara sa drugarima, kaže da je odluka škole o zabrani upotrebe mobilnih telefona „prava stvar“.

„Deca previše gledaju u telefone i ne posvećuju se drugim stvarima kao što su izlazak napolje, šetnja, učenje i slično. Konkretno, ja nikad nisam osećala preveliku potrebu za mobilnim telefonom, ali primećuje se u školi da sada više razgovaramo, komentarišemo pripreme za takmičenje koje nam sledi, igramo odbojku, šetamo po dvorištu“, ističe Dina.

Njen drug iz odeljenja Marko Jovanović dodaje da otkad nema telefona, sada više „ćaska“ sa drugarima.

„Bilo je neobično u početku, naravno, ali već smo se navikli. Roditelji mi, inače, ne ograničavaju upotrebu telefona jer ga nisam koristio često, samo kada mi je zaista potreban. Svakako, ovako je lepše i bolje za nas“, objašnjava Marko.

Lazar Cerović priznaje da se jako obradovao ovoj odluci jer sada može više da razgovara sa drugarima.

„Sada nam je svima veća pažnja. Dok smo čačkali telefone, neko nas nešto pita, mi odgovorimo, a zapravo smo totalno odsutni. Drago mi je što se sada više družimo, fokusirni smo na školu što je dobro jer onda ne moramo toliko da učimo kući“, priča ovaj sedmak.

Direktorka Svetlana Milutinović objašnjava da je izuzetno ponosna na đake što poštuju pravilo o zabrani upotrebe mobilnih telefona i pametnih satova. Kaže da je za ovih deset dana bilo samo četiri slučaja kada je zbog kršenja pravila škole morala da zove roditelje.

PROČITAJTE VIŠE:

„Juče je nastavnica muzike uhvatila devojčicu kako koristi mobilni telefon. Donela mi je telefon kako bih ja pozvala roditelje da dođu po uređaj. Pitala sam devojčicu zašto je sebe dovela u tu situaciju, a ona je rekla da nije razmišljala u trenutku i da je zapravo htela samo da vidi nešto vezano za trening. Međutim, poenta je u tome da nije mogla sebe da iskontroliše. Ali i to je u redu, još uvek se prilagođavamo tome“, kaže direktorka.

Odeljenski starešina je, kako dalje priča, pozvao devojčicine roditelje, a kada je njen tata stigao, bio je, blago rečeno, postiđen.

„Čovek se izvinjavao. Bilo mu je neprijatno, kao i ostalim roditeljima čija deca su koristila telefone, uprkos zabrani. Tata je rekao da devojčica više neće ni koristiti telefon i da ga više neće nositi u školu“.

Bilo je i sutuacija kada roditelji nisu verovali da su njihova deca uopšte nosila telefone u školu.

„Tata je bio ubeđen da njegov sin ne nosi telefon u školu. Međutim, kada je taj đak nešto uradio, pozvala sam oca, a čovek je kao iz topa rekao ne, ne, on nema telefon. Međutim, kada je došao, bio je šokiran. Govorio je pa on je mene slagao, više nemam poverenja u rođeno dete. Smirila sam ga i rekla da je to pubertet i da treba samo polako da dela. Jutros je to isto dete došlo u školu i znate šta je uradilo? Reklo je da više ne želi da nosi telefon u školu jer će doći u iskušenje da ga uzme, a ne želi da bude kažnjen. Zamislite“, kaže direktorka.

Reakcije roditelja su, prema njenim rečima, na samom početku bile pozitivne, mada ima i onih „teških“ kojima se ovakva odluka nije dopala.

„Imali smo situaciju kada se roditelj bunio jer više nije dozvoljeno da dete nosi pametni sat. Mame i tate treba da shvate da smo mi na istoj strani kao i oni, deci želimo samo dobro. Primetili smo da mobilni telefoni i satovi u školi nisu dobri za decu i za nastavni proces, nešto smo morali da promenimo. Ovo je urodilo plodom i radimo na tome da budemo dosledni“.

Ukoliko dete prekrši pravilo, odnosno ako je upotrebilo telefon ili pametni sat u školi, odeljenski starešina odnosi uređaj kod direktorke koja, potom, poziva roditelje da dođu da ga uzmu.

„Mi razgovaramo o tome, trudimo se da im predočimo sve loše strane korišćenja telefona u školi. Ako dete to ponovi, biće sankcionisano. Dete će biti upisano u elektronski dnevnik dva puta kao opomena, treći put pojačan vaspitni rad i onda će biti sankcionisan kroz ukor odeljenskog starešine ili ukor odeljenskog veća ukoliko to ponovi, potom smanjena ocena iz vladanja. Jednostavno, mora da se vidi da ne može da krši pravila škole. Svaki pametan roditelj će podržati ovu odluku, to je za dobrobit dece“, zaključuje.

POVEZANE TEME:

VIDE (72) JE NAJSTARIJI INFLUENSER U SRBIJI: Non stop je na telefonu, a njegove objave imaju plemenit cilj! (FOTO)

LUNA (9) PRELAZI 12 KM DO ŠKOLE: Jedini je đak u selu, pomaže u domaćinstvu, a želi da bude učiteljica!

HOROR U AUSTRIJI: Uhapšen unuk zloglasnog naciste, šestoro dece držao zaključane u podrumu!

Izvor: Nova.rs
Foto: Vesna Lalić Nova.rs

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)