Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

NOVI DRES SRBIJE IZAZVAO HAOS: Zbog ljiljana na grbu i ‘poljskog’ orla navijači pokrenuli peticiju! (FOTO)

Sada je i definitivno poznat dres u kome će fudbalska reprezentacije Srbije nastupiti na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru.

FIFA je pre nekoliko dana na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama donekle otkrila kako će izgledati oprema u kojoj će na Mundijalu nastupiti izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija, a sada više nema dileme.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija već urađenih dresova fudbalske reprezentacije Srbije, garnitura za Mundijal 2022. i – mnogi ljubitelji sporta celog dana samo o tome pričaju.

Dres je crvene boje, uz zlatnu kragnu i šav rukava, ali i stilizovan prikaz dvoglavog orla na grudima. Orao je malo izmenjenog izgleda u odnosu na onaj sa grba Republike Srbije, a bojom i širinom grafičkog rešenja podseća na “poljskog” orla, sa ranijih sportskih kolekcija te reprezentacije.

Ovako izgleda novi dres Srbije, pripremljen za Mundijal u Kataru:

Takođe, Puma je na grb stavila i ljiljane, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, što je dodatno razljutilo javnost u Srbiji. Iz srpskog saveza su objasnili vezu s ljiljanima.

“Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih susrećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani s grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.”

Na društvenim mrežama kruži peticija koju srpski navijači potpisuju kako bi se promenio dizajn dresa. Dres se pojavio i u online prodaji na službenoj stranici Pume, no brzo je nestao iz ponude.

Podsetimo, Srbija će na Mundijalu, koji se održava od 20. novembra do 18. decembra, igrati u G grupi i to, redom, protiv Brazila (24. novembra), Kameruna (28.11.) i Švajcarske (2. decembra).

Po dve najbolje selekcije iz osam grupa prolaze u nokaut fazu, a grupa sa kojom se Srbija ukršta je H, u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir / Index
Foto: Printscreen Twitter @eesrevni

YOU MAY LIKE