Chicago, IL
39°
Clear
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 10mph NW
Humidity: 72%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
41°F
43°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 50°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

NOVI DETALJI TRAGEDIJE U BUGARSKOJ: Srpski planinar poginuo spašavajući Bugarina turistu!

Otkriven je identitet Srbina čije je telo pronađeno isppod najvišeg vrha bugarske planine Pirin. Reč je o Draganu Glišiću (55) poreklom iz Trstenika, inače strastvenom planinaru.

Njegovo telo je nađeno pored tela bugarskog turiste Plamena Hristova (68), nedaleko od vrha Vihren.

U Planinarskom klubu “Ljukten” iz Trstenika, čiji je D.G.bio dugogodišnji član zanemeli su od vesti.

– Nismo mogli da verujemo šta smo čuli, D. G. je bio sa nama od malih nogu, sjajan čovek, planinar, ultramaratonac, proputovao je svet. Nemamo više informacija osim vesti da se dogodila tragedija… Pirin je planina čiji je Vihren najviši vrh, to je praktično stena – kaže za Novosti predsednik Planinarskog kluba “Ljukten” iz Trstenika.

U Bugarskoj mediji o tragediji izveštavaju već danima. Nestanak Plamena Hristova prijavljen je 26. decembra. Spasioci su teško pristupačnom terenu danima pokušavali da priđu da bi 2. januara definitivno bilo objavljeno da su pronađena dva tela, a među njima je jedno lice identifikovano kao Hristov.

Ono što se da zaključiti iz njihovih izverštaja jeste da je Trsteničanin, iskusni planinar, u stvari stradao tako što je nesebično hteo da pomogne Hristovu, koji je po kazivanju medija bio običan turista, u nevolji. Istraga je još u toku.

NAJVIŠI VRH PIRIN PLANINE, ORELJAK: U zimsko doba planina zna da bude nepredvidiva

– Otišao je na Šar-planinu i trebalo je odmah posle toga da se vrati u Trstenik. Niko nije imao pojma da će otići u Bugarsku – kaže prijatelj nesrećnog čoveka.

– On je bio izuzetan čovek, veliki. Zato pretpostavljamo da je video telo bugarskog turiste i da je krenuo za njim da mu pomogne, misleći da je i dalje živ. Najverovatnije je tako i stradao – dodaje on za Kurir.

D.G. je živeo van Trstenka u zadnje vreme, vodio je uspšenu firmu. Bio je strastveni planinar i ultramaratonac, a posebno se bavio planinskim trčanjem. Sagovornici “noovosti” opisuju ga kao izuzetnog čoveka i prijatelja, sportistu.

Njegova porodica živi u Austriji. Prema nezvaničnim sazanjima, porodica je obaveštena o događaju i krenuli su put Srbije.

Tekst: Serbian Times/Kurir/Novosti Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE